ua en ru

Обама обіцяє накласти вето на будь-яку спробу скасувати секвестр бюджету 2013 р

Президент США Барак Обама обіцяє накласти вето на будь-яку спробу скасувати секвестр бюджету 2013 р., тобто автоматичні скорочення бюджетних витрат, передбачені у випадку невдачі спеціального міжпартійного комітету конгресу США, передає Associated Press.
"Єдина можливість уникнути секвестру полягає в об'єднанні зусиль і подоланні розбіжностей серед членів конгресу в підготовці плану зі скорочення бюджетних витрат. У конгресменів на це є ще рік", - заявив глава Білого дому.
Нагадаємо, раніше сьогодні спеціальний комітет конгресу США, який порівну складається з демократів і республіканців і нараховує всього 12 членів, оголосив про нездатність узгодити 10-річний план по скороченню бюджетних витрат на 1,2 трлн дол.
Рішення про створення комітету було прийнято 2 серпня 2011 р., коли конгрес США після довгих дебатів і суперечок між демократами і республіканцями підвищив законодавчо встановлену межу держборгу. Тим самим держава уникнула дефолту за державними облігаціями. Однак ці заходи носять лише тимчасовий характер і не сприятимуть оздоровленню економіки в довгостроковій перспективі, тому в конгресі США був створений спеціальний міжпартійний комітет, покликаний впоратися з бюджетним дефіцитом шляхом скорочення держвидатків.
Крайнім терміном виконання цього завдання за погодженням було вибрано 23 листопада 2011 р., а в разі невдачі передбачалося, що країну чекає секвестр - автоматичні скорочення витрат на аналогічну суму - 1,2 трлн дол. - порівну з оборонного сектора і невійськової статті бюджету.