ua en ru

Обама і Медведєв домовилися розробити "спільну відповідь" на ядерну програму Ірану

Президент США Барак Обама заявив у суботу, 12 листопада, що домовився зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим розробити "спільну відповідь" на ядерну програму Ірану після нещодавнього звіту Міжнародного агентства атомної енергії з даними про те, що Тегеран розробляв ядерну зброю.
Ця відповідь матиме на меті домогтися, щоб Іран "виконував свої зобов'язання", сказав Обама після зустрічі з Медведєвим у кулуарах саміту форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці в Гонолулу на американських Гавайських островах, повідомляє радіо "Свобода".
Наразі не відомо, чи передбачатиме ця "спільна відповідь" також посилення тиску на Іран. Медведєв у своєму виступі на прес-конференції не торкався іранської проблеми.
Дотеперішні заяви російської сторони після оприлюднення змісту звіту свідчать, що Москва наразі не підтримує запровадження нових санкцій щодо Ірану. Раніше Росія підтримувала США при запровадженні чотирьох попередніх пакетів санкцій.
Іран раніше відкинув і засудив звіт МАГАТЕ, але не дав детальних пояснень із його приводу.
На початку тижня став відомий зміст нового звіту МАГАТЕ, наведені в якому дані свідчать, що Іран працював над розробкою конструкції ядерної зброї і здійснював пов'язані з цим дослідження і випробування і, можливо, продовжує таку діяльність.
Світова спільнота непокоїться, що ядерна програма Ірану може мати на меті створення ядерної зброї. Тегеран неодноразово заперечував ці закиди і заявляв, що мета програми винятково мирна, але доказів цього не надав.