ua en ru

Обама і Ердоган: Вимоги народу Сирії про перехід до демократії повинні бути задоволені

Президент США Барак Обама глибоко стурбований застосуванням сили з боку уряду Сирії відносно своїх громадян. Про це він повідомив прем'єр-міністру Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану в ході телефонної бесіди. Обидва лідери прийшли до думки, що насильство в Сирії повинно припинитися, а вимоги сирійського народу про перехід до демократії повинні бути задоволені, передає Associated Press.

Обама і Ердоган домовилися проконсультувати з питання конкретніше в найближчі дні.

На минулих вихідних, у неділю, 7 серпня 2011 р., сірійські військові почали штурм Дейр-ез-Зора за підтримки танкових з'єднань. Напередодні, в суботу, 6 серпня, армія активізувала свої дії в Хамі.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН протягом трьох місяців утримувалася від заяв з приводу ситуації в Сирії, де, починаючи з березня 2011 р., проходять масові антиурядові виступи. Однак після подій в м.Хама, де в останні дні липня, за інформацією опозиційних активістів, в ході придушення антиурядових виступів були вбиті близько 150 чоловік, Рада Безпеки ООН офіційно засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів.

За даними сирійських правозахисних груп, з початку масових акцій протесту армією і поліцією в Сирії були вбиті близько 2,6 тис. осіб.