ua en ru

Обама: Якщо не підняти "межу" держборгу США, може послідувати нова криза

Якщо Конгрес США не підніме "межу" держборгу країни, то може настати нова фінансова криза. Таку думку висловив сьогодні Президент США Барак Обама, передає Reuters. "Абсолютна довіра до кредитоспроможності США є основою не тільки нашого способу життя, але і всієї світової фінансової системи. Якщо ми довго будемо відтягувати прийняття цього закону, фінансова криза може повторитися. Таким чином, у наступному місяці нас чекає багато роботи", - констатував Обама.

За його словами, він очікує, що керівництво Республіканської партії буде прагнути запобігти дефолту, як і заявляло раніше, і "межу" буде піднято "в розумних межах".

Нагадаємо, раніше міністр фінансів США Тімоті Гайтнер попереджав, що питання про підвищення ліміту кредитування країни має бути вирішене до 2 серпня нинішнього року. За його словами, якщо він так і не буде підвищений, уряд Америки зіткнеться з тим, що не зможе виконати свої зобов'язання. Це може призвести до нової економічній кризі і навіть до довготривалої депресії.

На початку червня Палата представників США відхилила підвищення ліміту кредитування країни на 2,4 трлн дол. На даний момент адміністрація Президента США Барака Обами спільно з членами американського сенату готує проект угоди про збільшення межі позики на 1 трлн дол. з урахуванням вимоги республіканців про скорочення бюджетних витрат.

У січні 2011р. Міністерство фінансів США повідомило, що держборг країни досяг історичного максимуму - 14 трлн дол Таким чином, на кожного жителя США припадає приблизно по 45 тис. дол держборгу. В кінці червня 2010 р. міністерство повідомляло, що державний борг досягне суми приблизно в 19,6 трлн дол. до 2015 р., що складе 102% ВВП країни.