ua en ru

У січні інфляція становила 14,1%, - НБУ

У січні інфляція становила 14,1%, - НБУ Фото: інфляція в Україні прискорилася (фото з відкритих джерел)

Зростання інфляції в річному вимірі скоротилося на 0,4 в. п.

У січні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 14,1% в річному вимірі з 13,7% у грудні 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Згідно з даними НБУ, в місячному численні зростання споживчих цін склав 1,5%.

Регулятор пояснює таку динаміку кілька більш швидкими темпами зростання цін на сирі продукти і паливо.

Так, базова інфляція в січні прискорилася до 9,8% р/р (становила 0,7% в місячному вимірі) і в цілому відповідала прогнозом Нацбанку. Це сталося в результаті більш істотного зростання цін на послуги, що обліковуються за цим показником. Їх темпи зростання збільшилися до 15,2% р/р.

Зокрема, на прискорення інфляції вплинуло суттєве підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, а також вартості послуг охорони здоров'я.

У свою чергу зростання цих показників був обумовлений подальшим відображенням зростання заробітних плат (у т. ч. з-за чергового збільшення мінімальної заробітної плати з початку 2018 на 16,3%).

Крім того, на початку року спостерігалося ослаблення гривні і значительсный зростання споживчого попиту, а також традиційний перегляд цінової політики.

У той же час, як і прогнозувалося, зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки сповільнилося внаслідок зниження темпів зростання цін на сирі продукти. Зокрема, в січні повільніше зростали ціни на молочні продукти завдяки зниженню закупівельних цін на молоко, а також на тлі низхідної динаміки світових цін на молоко і молочну продукцію.

Зростання цін на одяг та взуття, а також інші непродовольчі товари очікувано прискорився, в тому числі внаслідок ослаблення гривні в листопаді-січні.

Ціни на сирі продукти харчування в січні зросли на 23,6% р/р. Такі темпи зростання були вищими, ніж очікувалося.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін склали 16,2% р/р і в цілому відповідали прогнозом. Драйвером зростання були послуги поштового зв'язку, а також місцевого телефонного зв'язку. Крім того, прискорилося зростання вартості перевезень у міському маршрутному транспорті на тлі підвищення цін на паливо. Натомість, зростання цін на алкогольні напої та тютюнові вироби сповільнилося.

Ціни на паливо підвищилися на 21,8% р/р з-за істотного подорожчання нафти на світових ринках і ослаблення гривні.

Нагадаємо, раніше НБУ попереджав, що подальше збільшення соцвиплат може посилити інфляцію.