ua en ru

Подальше збільшення соцвиплат може посилити інфляцію, - НБУ

Подальше збільшення соцвиплат може посилити інфляцію, - НБУ Фото: НБУ застерігає від прискореного підвищення соцвиплат (колаж РБК-Україна)

Нацбанк застерігає уряд від прискорених темпів підвищення зарплат і пенсій

Прискорене збільшення соціальних витрат бюджету (мінімальної зарплати і пенсій-ред.) порівняно з темпами зростання продуктивності праці може посилити інфляційний тиск в Україні. Про це сьогодні повідомили в Національному банку (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

"Зокрема, подальше збільшення соціальних витрат вищими темпами, ніж загальне зростання продуктивності праці в економіці, може посилити інфляційний тиск", - заявили в НБУ.

В регуляторі попередили про ймовірність формування більш жорстких монетарних умов, ніж це передбачено базовим сценарієм, у разі посилення інфляційного тиску з-за прискореного зростання витрат бюджету на соціальні виплати.

Нагадаємо, за прогнозами Нацбанку, протягом 2018 року рівень загальної інфляції в Україні залишиться на рівні 8,9%, а базової - на рівні 8,2%.

Крім того, регулятор попередив про можливі девальваційних та інфляційних ризиків від припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом.