ua en ru

НРК продала активи в Україні

Національна резервна корпорація (НРК), що належить російському бізнесменові Олександру Лебедєву, більше "не володіє активами й об'єктами нерухомості в Україні". Повідомлення про це з'явилося в блозі пана Лебедєва в п'ятницю, передає видання "Комерсант-Україна".
"Все, що у нас було в Україні, продано. Покупцем стала кіпрська компанія. Його кінцевими власниками є в основному англійські інвестори. До нас вони ніякого відношення не мають",- повідомив виданню Олександр Лебедєв. Умови угоди, а також нових власників він не розкрив.
В Україні НРК належала частка в 21-поверхового готелю "Україна" (370 номерів, загальна площа близько 20 тис. кв. м) розташованого в центрі Києва (вулиця Інститутська, 4). У Криму, за інформацією Лебедєва, НРК володіла 15 готелями з фондом близько 500 номерів, а також земельною ділянкою площею 40-45 га. Найбільш відомі з готелів - "Мигдальний гай", "Море" і "Слава" в Алушті. Крім того, на стадії реконструкції знаходяться ще 6 об'єктів (близько 500 номерів).
Продаж активів пов'язаний зі стратегічним рішенням пана Лебедєва про вихід з певних видів діяльності, говориться в повідомленні. "Краще, коли з українською владою мають справу європейські та американські інвестори. До них відносяться по-іншому. Я не бачу законного способу повернути належить нам частку в готелі "Україна". Але є фонди, що спеціалізуються на подібних речах",- говорить він.
Суперечка між державою і Олександром Лебедєвим щодо права власності на готель "Україна" ведеться з 2005 року. ТОВ "Комерційна компанія" (КК; належить НРК) і Фонд держмайна (ФДМ) у 2004 році заснували ЗАТ "Готель "Україна ". Його статутний капітал склав близько 40 млн дол.: КК внесла 21,5 млн дол., ФДМ - майновий комплекс готелю. Але потім держава оскаржило створення ЗАТ і передачу йому комплексу. "Зараз справа знаходиться в касаційній інстанції",- уточнив Лебедєв.