ua en ru

НПГУ вимагає припинити узгодження відступів від правил безпеки, що ставлять під загрозу життя шахтарів

НПГУ вимагає припинити узгодження відступів від правил безпеки, що ставлять під загрозу життя шахтарів Фото: Михайло Волинець

Незалежна профспілка гірників України звернулась з відкритим листом до прем'єр-міністра, міністра енергетики та вугільної промисловості та генерального прокурора України з вимогою перевірити законність рішень Держслужби з питань охорони праці, що несуть загрозу життю шахтарів. Відкритий лист за підписом голови НПГУ Михайла Волинця було опубліковано на сайті профспілки і офіційного видання Верховної Ради "Голос України".

У ньому йдеться, що і без того складна ситуація з забезпеченням безпеки на вугільних підприємствах ускладнюється відсутністю ефективного контролю за дотриманням норм і правил Охорони праці з боку Держслужби з питань праці.

"За результатами 1-го півріччя 2016 року середній відсоток забезпеченості державних підприємств (ДП) саморятівниками становить 70% від потреби, а на окремих підприємствах, таких як ДП "Волиньвугілля", цей показник становить 45%. Практично кожен третій гірник на українських шахтах не забезпечений індивідуальним саморятувальником", - зазначають у профспілці.

Незважаючи на це, зазначається у листі, Держслужба з питань охорони праці продовжує погоджувати керівництву шахт відступи від вимог Закону України "Про охорону праці" та "Правил безпеки у вугільних шахтах". Останнє таке узгодження відразу для 10 вугільних підприємств і об'єднань керівник Служби Роман Чернега підписав 25 липня поточного року.

"Через діючий мораторій на перевірки підприємств, яким прикривається керівництво Держслужби з питань праці, кількість порушень зростає з дня у день, формуючи в галузі кругову поруку. Керівники шах не можуть або не хочуть забезпечити гірників засобами захисту у повному обсязі, Держслужба з питань праці не контролює ситуацію на шахтах, посилаючись на мораторій, і "узаконює" ці порушення", - наголошується в статті "Хто позбавляє шахтарів шансу на порятунок" в "Голосі України".

У зв'язку з цим, НПГУ вимагає перевірити законність рішень Держслужби України з питань праці, скасувати мораторій на перевірки виконання вимог ЗУ "Про охорону праці" на вугледобувних підприємствах; провести аудит забезпечення гірників засобами індивідуального захисту; а також забезпечити фінансування заходів з охорони праці у вугільній промисловості в необхідному обсязі