ua en ru

Новий закон про приватизацію подвоїть доходи від продажу держвласності, - КМУ

Новий закон про приватизацію подвоїть доходи від продажу держвласності, - КМУ Фото: Олександр Саєнко (РБК-Україна)

Уряд провів інвентаризацію держпідприємств і розділив їх на групи

Нове законодавство про приватизацію дозволить збільшити надходження від продажу державної власності, у тому числі доходи від малої приватизації вдвічі. Про це заявив міністр Кабінету міністрів України (КМУ), голова міжвідомчої робочої групи з питань приватизації Олександр Саєнко, передає прес-служба КМУ.

За його словами, новий закон, прийнятий парламентом, вводить електронні аукціонні продажі (що стосується більшою мірою об'єктів малої приватизації).

"Є багато майданчиків, з яких можна брати участь в аукціоні. Це створює конкуренцію, і ми побачимо в результаті, що надходження від малої приватизації зростуть у кілька разів", - сказав міністр.

Крім того, уточнив міністр, у законі передбачені заходи щодо великої приватизації, наприклад, можливість використання англійського права в перехідний період, враховуючи низьку довіру до вітчизняної судової системи.

Саєнко зазначив, що нове законодавство зменшує корупційні ризики, що вже дозволило детінізувати здачу в оренду державного майна. За його словами, це дозволило вже в першому кварталі нинішнього року отримати додатково до 30% доходів.

Що стосується великих об'єктів приватизації, то Саєнко розповів, що завдяки проведеній спільно з міжнародними експертами інвентаризації великих держпідприємств створений номінаційний комітет і зараз уряду запропоновані на узгодження кандидатури кваліфікованих менеджерів, які займуться передпродажною підготовкою зазначених об'єктів

"Ми розділили підприємства на декілька груп. Перша - стратегічні (наприклад," Нафтогаз "). Вони не підлягають приватизації. Для цих підприємств нашої завданням є знайти кваліфікованих менеджерів, сформувати наглядову раду. Друга група - компанії, які можуть бути цікаві інвесторам, які можуть піти на приватизацію. Третя група - об'єкти, які можуть бути ліквідовані. Багато з них вже не працюють. Ми затвердили план, і у кожної групи компаній є своє майбутнє ", - сказав Саєнко.

Нагадаємо, вчора, 10 травня, на своєму засіданні Кабмін затвердив перелік об'єктів великої приватизації на 2018.