ua en ru

Новий закон про відходи ліквідує корупцію при переробці тари, - Курикін

Новий закон про відходи ліквідує корупцію при переробці тари, - Курикін Фото: Сергій Курикін

Зараз є мінімум три варіанти проектів закону про відходи

Новий закон про відходи в Україні повинен ліквідувати корупцію в різних сферах, насамперед - при переробці тари. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник міністра Сергій Курикін.

"Мова йде, насамперед, про переробку тари. Власне, імпортери, які ввозять товари в Україну, і сьогодні повинні платити певний збір, який має йти на переробку пакувальних матеріалів, що становлять значний відсоток від загального обсягу побутових відходів", - заявив Курикін.

Він нагадав, що свого часу було створено велике підприємство "Укрекоресурси", яке нещодавно було ліквідовано внаслідок своєї неефективності. "Адже гроші збиралися, проте їх велика частина не використовувалася за призначенням. Зараз спосіб використання цих коштів досліджується правоохоронними органами. Я не знаю, були там злочинні схеми чи ні, але в будь-якому разі ні це підприємство, ні збір не виконували своїх природоохоронних функцій", - зазначив заступник міністра.

За словами Курикіна, проект нового закону має розставити все на свої місця, зробити процедуру використання цих коштів абсолютно прозорою, а також визначити, хто за що відповідає протягом всього виробничого ланцюжка. "В цілому, сьогодні існує принаймні три підходи до проекту подібного законодавчого акту, вони різняться між собою, в їх основі лежить різна ідеологія", - уточнив співрозмовник РБК-Україна.

При цьому Курикін зазначив, що в даний момент відбувається активна робота, взаємодія зацікавлених сторін, організацій, у тому числі і громадських, які намагаються узгодити підходи. "Необхідно погодити різні інтереси: екологічні, економічні, громадські та галузеві, визначити форму нових структур або структуру, яка за це буде відповідати, і якою мірою в майбутніх процесах відображаються принципи державно-приватного партнерства", - сказав заступник глави Мінекології.

Водночас Курикін застеріг від створення на базі нового закону монополіста. "Ми вже маємо гіркий досвід, який показує, що створення монополіста блокує перспективи реального вирішення цієї проблеми і створює грунт для нецільового використання коштів", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві екології та природних ресурсів заявили про роботу над новим законом про відходи. За словами глави природоохоронного відомства Ігоря Шевченка, майбутній документ унеможливить корупційні схеми.