ua en ru

Новий проект КПК впроваджує виключний перелік оперативно-розшукових дій, - Портнов

Для унеможливлення отримання доказів шляхом порушення конституційних прав громадян, новий проект КПК передбачає встановлення чіткого переліку оперативно-розшукових дій, а також порядок їх здійснення. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив заявив радник Президента - керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Важливий елемент кодексу - це вдосконалення порядку проведення негласних слідчих дій. Важливим завданням, на виконання якого спрямований зміст всіх положень цього документу - є недопущення порушень конституційних прав і свобод особі під проведення негласних слідчих дій, тобто оперативно-розшукової діяльності. З цією метою, з метою унеможливлення випадків отримання доказів шляхом порушення конституційних прав громадян, проект документу передбачає встановити чіткий перелік негласних слідчих дій, а також порядок здійснення. Тобто вперше в Україні впроваджується виключний перелік оперативно-розшукових дій", - сказав Портнов.

При цьому, за словами Портнова, передбачається, що всі негласні слідчі дії, пов`язані з обмеженням прав громадян, "можуть здійснюватися при розслідуванні лише тяжких та особливо-тяжких злочинів". "Це означає, якщо злочин середньої тяжкості, або злочин нетяжкий, взагалі оперативно-розшукові дії відносно громадянина проводити не можна", - сказав чиновник.

За його словами, більшість слідчих дій можуть проводитися виключно на підставі ухвали суду за клопотанням слідчого, прокурора, якому вони зобов`язані будуть обґрунтувати неможливість отримання відомостей про злочин та особу, яка його вчинила в інший спосіб.