ua en ru

Новий проект КПК передбачає новий підхід до застосування застави, - Портнов

Новий проект кримінально-процесуального кодексу, поданий Президентом України Віктором Януковичем до парламенту, передбачає новий підхід до застосування такого запобіжного заходу як застава. Про це в ході сьогоднішнього брифінгу заявив радник Президента України - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо буде прийнято рішення застосувати міру запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, суддя буде зобов'язаний у своїй постанові, за якої умови застави людина має бути вивільнена на свободу. Це не стосується злочинів, які мають насильницький характер, які позбавили життя людину, або якщо підозрюваний чи обвинувачений порушив раніше обрану міру запобіжного заходу", - заявив Портнов.

На його думку, це означає, "фактично перелом в системі кримінальної юстиції, тому що по кожному злочину перед тим, як прийняти міру запобіжного заходу, фактично дуже складно встановити та взагалі обрати міру у вигляді взяття під варту, або у випадку, якщо така міра і обирається, суд зобов'язаний при обранні такої міри, встановити яка застава має забезпечити виконання людиною своїх професійних зобов'язань".