ua en ru

Кубраков: рішення щодо тарифів на вантажоперевезення буде прийнято за результатами громадського обговорення

Кубраков: рішення щодо тарифів на вантажоперевезення буде прийнято за результатами громадського обговорення Фото: Олександр Кубраков (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Нова тарифна політика на залізничні вантажоперевезення дозволить залучити до бюджету додатково 18-20 млрд на рік.

Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, нова тарифна політика дозволить УЗ залучити додатково 2 млрд грн в цьому і 10 млрд грн в наступному році.

Мінінфраструктури також заявляє, що в новій тарифній політиці розглядатиме позиції всіх сторін - у тому числі громадськості.

Так, наприклад, українські аграрії наполягають на більш жорстких заходах, ніж ті, що були оприлюднені в проект наказу про зміну коефіцієнтів, що використовуються для формування тарифів на перевезення вантажів.

Йдеться про ще більші тарифні ставки, і наповнення бюджету вразливі шляхом основних користувачів української залізниці.

"Це рекордне збільшення тарифів. Вперше мова йде не про індексацію тарифів, а про зближення класів. Це дозволить вже в цьому році "Укрзалізниці" залучити додаткові 2 млрд грн, а в наступному - рекордні 10 млрд грн", - поясни Кубраков.

При цьому, за його словами, представники галузевої громадськості наполягають на ще більшій уніфікації тарифів.

"Сьогодні ми отримали перші листи від громадськості, які наполягають на ще більшій уніфікації і беззбитковості перевезень вантажів, що дозволить залучати щорічно до 18-20 млрд грн. Ми чуємо аграріїв і розуміємо, що основний обсяг вантажоперевезень - це руда і вугілля. Виходячи з цього ми і будемо вибудовувати нову тарифну політику", - підкреслив він, додавши, що остаточне рішення про ставки тарифів буде прийнято за результатами громадського обговорення.

У поточному році УЗ збирає наростити дохід від вантажоперевезень до 72 млрд грн.