ua en ru

Новини України за 26-28 серпня: позов "Ощадбанку" до РФ і затримання ректора НАУ

Новини України за 26-28 серпня: позов "Ощадбанку" до РФ і затримання ректора НАУ Фото: голова правління Ощадбанку Андрій Пишний

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 26-28 серпня:"Ощадбанк" подав позов проти Росії на 1 млрд доларів,в. о. ректора НАУ Володимир Харченко затриманий на хабарі у 170 тисяч євро, НБУ спростив реструктуризацію валютного боргу для українських компаній, що Україна провела перші випробування нової ракети, в Туреччині біля штаб-квартири поліції підірвався автомобіль, в Києві знайдено мертвим російський журналіст Олександр Щетинін, а в Одеській області спалахнули заворушення через вбивство дитини

Позов Ощадбанку РФ

"Ощадбанк" подумав і вирішив:"раз вже Крымваш, то будьте ласкаві платіть", подав позов проти Росії щодо відшкодування збитків, який завдала финучреждениюаннексия Криму. Так, суд підтримав аргументовані пропозиції банку і вніс деякі зміни в процедуру розгляду справи. Зокрема, для прискорення процесу всі питання, що стосуються юрисдикції, сутності позовних вимог і оцінки збитку будуть заслухані в одному засіданні. Крім того, якщо РФ буде продовжувати відмовлятися від участі у засіданні суду, що вона зробила в цей раз, то позовна заява буде розглядатися по прискореному часовим графіком до остаточного слухання (заплановано на кінець березня 2017). Сума вимог включає вартість втрати активів, вартість втрати бізнесу, і більше 1 млрд доларів нарахованих відсотків.

Затримання ректора НАУ

У п'ятницю на гарячому затримали чергового хабарника. На цей раз ним виявився в. о. ректораНационального авіаційного університету Володимир Харченко. Збентежила сума хабара – 170 тисяч євро. Відразу напрошується питання: за що ж це він стільки зажадав? Весь університет вирішив здати всі сесії наперед чи що? Пізніше НАБУ, які спільно з СБУ і САП проводили операцію по затриманню, розповіли подробиці цієї справи. Так, "він вимагав 5 млн грн і додатково 50 тисяч доларів США за подальше нездійснення перешкод у поновленні на посаді за рішенням суду колишніх працівників університету та підписання наказів про їх призначення".

Спрощення реструктуризації валютного боргу

Нацбанк розширив можливості для реструктуризації валютного боргу українських компаній для подальшого збільшення їх статутного капіталу. Це було зроблено для того, щоб скоротити зовнішній приватний борг України без відтоку іноземної валюти за межі держави без створення додаткового тиску на валютний ринок країни.

Випробування нової ракети

"Пастор схвалює!". Цими словами радник президента Юрій Бірюков почав своє повідомлення про те, що Україна провела перший пуск нової ракети вітчизняного виробництва. Пуск, за його словами, був успішним, проте всі інші подробиці засекречені. Незважаючи на це, Бірюков разом з постом опублікував дві фотографії, на одній з яких власне кажучи пуск ракети. А на другий "схвалює пастор" – голова РНБО Олександр Турчинов, цілком задоволений тим, що відбувається. Пізніше цей захід прокоментував сам Турчинов. "На відміну від російських аналогів, українські ракети - керовані, і саме тому вони ефективніше й точніше вражають цілі, що було доведено під час випробувань", - зазначив він.

Новини України за 26-28 серпня: позов "Ощадбанку" до РФ і затримання ректора НАУ

Фото: за словами Турчинова, всі запуски ракет відбулися "надзвичайно успішно"

Вибух у Туреччині

Черговий вибух у Туреччині. На південно-сході країни біля штаб-квартири поліції в Джизре підірвався автомобіль. Місто знаходиться в провінції, яка межує з Іраком і Сирією. А ще цю провінцію населяють курди. Так, державне агентство Anadolu звинуватило в нападі Курдську робочу партію. Однак на даний момент жодна організація відповідальність за вибух на себе не взяла. Як відомо, в результаті події близько 11 поліцейських загинули та 78 осіб отримали поранення.

Новини України за 26-28 серпня: позов "Ощадбанку" до РФ і затримання ректора НАУ

Фото: Джизра знаходиться в провінції, яка межує з Сирією та Іраком, і яку населяють курди

Убивство Олександра Щетина

В ніч з суботи на неділю у Києві був знайдений мертвим російський журналіст Олександр Щетинок. Повідомляється, що слідчо-оперативна група виявила його на балконі з вогнепальним пораненням голови. Під час огляду місця події правоохоронці вилучили стріляну гільзу, травматичний пістолет, магазини до нього та передсмертну записку, зміст якої не розголошується. Двері в квартиру були закриті, обстановка у квартирі не порушена. Поліція розглядає два варіанти: умисне вбивство і самогубство.

Заворушення в Одеській області

Після того, як у селі Лощинівка Одеської області в покинутому будинку було знайдено тіло дитини зі слідами насильницької смерті, почалися масові заворушення з погромами. Зокрема, місцеві жителі почали громити будинки ромської громади, до якої належить підозрюваний у вбивстві. Повідомляється, що відбулася сходка села, на якій місцеве населення просило влади допомогти вирішити питання з виселенням мешканців ромської національності з населеного пункту. У свою чергу, поліція пообіцяла підготувати необхідні для цього документи. Крім того, самі роми погодилися виїхати з села.

Читайте також: авторські матеріали про те, як банки добиваються погашення за кредитами в Криму і зоні АТО, а також про те, що Борис Ложкін готовий здати свою посаду і хто стане новим главою АП.