ua en ru

Новини України за 15 вересня: затвердження держбюджету-2017 та обшуки у Кернеса

Новини України за 15 вересня: затвердження держбюджету-2017 та обшуки у Кернеса Фото: Геннадій Кернес

Найголовніше за четвер

Новини України та світу за 15 вересня: Кабмін схвалив проект держбюджету на 2017 рік, ГПУ і СБУ провели обшуки у мера Харкова Геннадія Кернеса, Рада Євросоюзу продовжила санкції проти РФ, Україна отримала третій транш МВФ, а фінал Ліги Чемпіонів 2018 року пройде в Києві на "Олімпійському".

Затвердження держбюджету-2017

Епопея під назвою "Держбюджет-2017" офіційно почалася. В ході вечірнього засідання Кабмін схвалив проект державного бюджету на 2017 рік. Тепер справа за парламентом. Як відомо, на оборону і нацбезпеку планується виділити 129 млрд гривень. Серед інших пріоритетів - розвиток промисловості, агроіндустрії, енергоефективність, підтримка малих фермерів, освіта і медицина. А за словами Петра Порошенка, зарплат працівникам галузей освіти та охорони здоров'я також є пріоритетами.

Обшуки у Кернеса

Ранок четверга почалося з новини про те, що ГПУ і СБУ побували в гостях у Геннадія Кернеса. У рамках кримінальної справи по розкраданню 654 га землі були проведені обшуки в готелі "Національ", де чомусь вже давно живе харківський мер. Як розповів Антон Геращенко, мова йде про виділення 600 га землі підставним особам. Обшуки також були проведені вдома у матері Михайла Добкіна в Харківській міськраді. Ніби як силовики нічого не знайшли, зібралися і поїхали. Ситуацію пізніше прокоментував Кернес. Сказав, що все було мирно – прийшли, обшукали, нічого не знайшли та й пішли. Арсен Аваков вважає, що обшуки у Кернеса вигідні державі. А Юрій Луценко спростовує політизованість цього події. Каже, що перевіряли не тільки його. Також генпрокурор розповів про те, що у цій справі фігурують і інші нардепи. Поки тільки в якості свідків. "Безумовно, ми будемо працювати і в момент, коли отримаємо факти, наприклад, особисті підписи, документи... Ми вийдемо на подання у Верховну Раду про зняття депутатської недоторканності щодо тієї чи іншої особи", - зазначив Луценко.

Санкції ЄС проти РФ

Рада Європейського Союзу на півроку продовжила санкції проти РФ за дії проти територіальної цілісності України. Обмеження у вигляді заморожування активів і заборону на поїздки діють у відношенні 137 осіб та 37 організацій. Як говориться в повідомленні на сайті Ради, підстав для зміни режиму санкцій немає. А підстави для включення пов'язаних з цим фізичних і юридичних осіб оновлюються по мірі необхідності.

Транш МВФ

Цей день ми наближали як могли. МВФ ухвалив рішення про виділення Україні третього траншу в розмірі 1 млрд доларів. Про це повідомив Петро Порошенко. Причому не просто повідомив, а навіть спеціальне записав відеозвернення. Каже, що це відкриває шлях до виділення фінансової допомоги ще й від США і ЄС. "Все це дозволить тримати стабільність гривні, зафіксувати досягнуту нами макроекономічну стабілізацію і підтримати перші паростки економічного зростання", - зазначив президент. Коротше гроші поллються річкою (поливаючи паростки економічного зростання).

Фінал ЛЧ-2018 в Києві

Не Євробаченням єдиним. Київ прийматиме фінал головного клубного футбольного турніру Європи Ліги Чемпіонів 2017-2018 років. Першим про це повідомив президент України Петро Порошенко, зазначивши, що впевнений у його проведення на найвищому рівні. Примітно, що це може стати останнім фіналом Ліги Чемпіонів, який пройде в Європі. У майбутньому УЄФА хоче проводити вирішальний матч турніру по всьому світу.

Читайте також: авторські матеріали про те, хто ділить український ринок громадського транспорту, про те, чому Біньямін Нетаньяху і Махмуд Аббас вирішили почати переговори, а також про те, що думають економісти про виділений транш МВФ.