ua en ru

Новини України за 10 лютого: стоп кредитування МВФ і вибух автобуса на Донбасі

Новини України за 10 лютого: стоп кредитування МВФ і вибух автобуса на Донбасі Фото: МВФ погрожує припинити кредитування України

Головні новини за середу

Новини України та світу за 10 лютого: МВФ загрожує зупинити кредитування України через відсутність реформ, стався вибух мікроавтобуса на Донбасі, світ під загрозою нової "холодної" війни.

Вранці реформи, увечері гроші

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард заявила, що допускає припинення видачі кредитів Україні з-за відсутності реформ. Після неї дві подруги: міністр фінансів Наталя Яресько та глава НБУ Валерія Гонтарєва підтвердили наскільки це погано. До них підключився посол США в Україні Джеффрі Пайетт. Всіх спробував заспокоїти президент. Петро Порошенко повідомив громадськості, що вони з Лагард домовилися підготувати дорожню карту пріоритетних реформ. Порошенко підкреслив, що Україна продовжить реформи, незважаючи на кризу у відносинах між урядом і парламентською коаліцією. Ймовірно, він мав на увазі - почне.

Вибух автобуса на Донбасі

Вибух автобуса на Донбасі стався біля контрольно-пропускного пункту "Новомихайлівка", в результаті чого загинуло 3 людини. Згідно з інформацією Державної прикордонної служби України, автобус виїхав на узбіччя, ймовірно для того, щоб обійти загальну чергу, до українського блокпоста залишалося близько 700 метрів. Не доїжджаючи до контрольно-пропускного пункту, мікроавтобус з'їхав з основної дороги і наїхав на вибуховий пристрій. Прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за фактом сьогоднішнього вибуху.

"Холодна" війна

НАТО планує розмістити в Східній Європі та країнах Балтії близько тисячі військовослужбовців для стримування російський агресії. В ході зустрічі міністрів оборони країн-членів альянсу обговорювалося розміщення батальйонів чисельністю 500-1000 осіб в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Румунії та Болгарії. Основну частину угруповання повинні скласти солдати з США, Великобританії та Німеччини, щоб дати зрозуміти Росії, що будь-яке втручання "за українським сценарієм" викличе негайну реакцію з боку Заходу і НАТО.

З хороших новин: ціна на нафту падає. Ціна північноморської нафти марки Brent опустилася нижче позначки в 31 долар за барель. Ціна нафтової корзини ОПЕК впала до 28,33 доларів за барель.

Читайте також інтерв'ю Мустафи Джемілєва колонку про "дутий" зростання економічних показників України.