ua en ru

Новини України за 1 серпня: арешт Єфремова і переведення держзакупівель на ProZorro

Новини України за 1 серпня: арешт Єфремова і переведення держзакупівель на ProZorro Фото: Олександр Єфремов

Найголовніше за понеділок

Новини України та світу за 1 серпня: суд на 60 днів заарештував Олександра Єфремова, Україна перейшла на держзакупівлі через систему ProZorro, топ-менеджерів ОПЗ відпустили під домашній арешт, британський прем'єр Тереза Мей запевнила українського президента Петра Порошенка підтримки, а сирійська опозиція збила російський військовий вертоліт.

Арешт Єфремова

Печерський райсуд Києва спрацював на диво оперативно, обравши запобіжний захід екс-голові фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександру Єфремову. Не допомогли ні зворушливі запевнення підозрюваного в тому, що він би давно втік, якби захотів, ні старання його захисту, яка намагалася "перевести стрілки" на НАБ і заявляла про перешкоди у спілкуванні з підзахисним. Однак адвокати руки не опускають і вже готуються писати апеляційну скаргу.

Єфремова заарештували

Фото: арешт Олександра Єфремова

Повне переведення держзакупівель на ProZorro

З 1 серпня всі державні закупівлі в Україні переведені на систему ProZorro. Зокрема, тепер використовувати ProZorro зобов'язані держоргани, включаючи місцеві органи влади, комунальні підприємства та організації, які використовують кошти платників податків. На вищому рівні від ProZorro чекають значної економії коштів, а на нижніх думають, як би обійти систему і не втратити "доступ до годівниці".

Нефедов

Фото: один з ідеологів ProZorro заступник голови МЕРТ Максим Нефьодов

Суд відпустив топ-менеджерів ОПЗ під домашній арешт

Апеляційний суд Києва, на відміну від Печерського райсуду, вчора був схильний до гуманізму. В результаті двоє фігурантів "справи ОПЗ" - голова наглядової ради підприємства Сергій Перелому і його перший заступник Микола Щурик - були відпущені під домашній арешт. Про те, наскільки необачним було таке рішення, можна буде судити з часом, однак голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький ілюзій не плекає: "умови домашнього арешту створюють можливість для підозрюваних знищити або приховати докази, впливати на свідків та підлеглих працівників і не дають стовідсоткової гарантії від втечі".

Холодницький

Фото: Назар Холодницький

Мей запевнила Порошенко в підтримці України

Президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей провели телефонну розмову. Торкнулися "вічних" тем, зокрема, санкцій проти РФ, мінських угод і невизнання анексії Криму. Обговорили питання економічного співробітництва і навіть, якщо вірити прес-службі президента, домовилися про його розширення (в яких сферах - не повідомляється). Не обійшлося без традиційних подяк з української сторони і запевнень підтримки - з британської. Як ніби Кемерон нікуди і не йшов!..

британський прем'єр

Фото: Тереза Мей

У Сирії збили російський військовий вертоліт

Росія понесла найбільші втрати з моменту початку операції в Сирії. Повстанці збили військово-транспортний вертоліт РФ Мі-8, в якому знаходилися три члени екіпажу і два офіцери. Всі вони загинули. Нагадаємо, згідно з офіційною інформацією, всього за час сирійської кампанії загинуло 19 військовослужбовців РФ.

російський вертоліт збитий

Фото: збитий вертоліт РФ

Читайте також матеріал про перспективи впровадження 4G в Україні, а також продовження епопеї з міжнародними закупівлями ліків.