ua en ru

Новини за 5-7 серпня: відкриття Олімпіади, обшуки в НАБУ і замах на Теслярського

Новини за 5-7 серпня: відкриття Олімпіади, обшуки в НАБУ і замах на Теслярського Фото: Плотніцький вже виписаний з лікарні

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 5-7 серпня: в Бразилії відбулося відкриття Олімпіади, ГПУ провела обшуки в офісі НАБУ, в Луганську підірвали автомобіль ватажка так званої ЛНР Ігоря Теслярської, Турчинов припускає мобілізацію через загострення на Донбасі, МЗС України заперечує повний розрив дипвідносин з Росією, а в Міноборони підтвердили інформацію про скупчення військових РФ в Криму

Відкриття Олімпіади

У суботу о 2 годині ночі за київським часом в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) відбулась відкриття Олімпіади-2016. Українська збірна налічує 206 учасників. Церемонія відкриття традиційно була дуже видовищною і красивою і завершилася святковим салютом. Після початку змагань, першу золоту медаль завоювала американка Вірджинія Трэшер, яка стала олімпійською чемпіонкою в стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10 метрів. Зазначимо також, що експерти прогнозують збірної України більше 20 медалей на Олімпіаді-2016. В цілому, Олімпіада розпочалася без будь-яких серйозних подій. Однак поряд з фінішною рисою велотраси в суботу прогримів вибух. Повідомлялося, що був знайдений предмет, схожий на вибуховий пристрій, а вибух провели сапери. Також у трьох станціях метро від стадіону "Маракана" сталася перестрілка між бандитами і співробітниками поліції. Інформації про постраждалих немає.

Новини за 5-7 серпня: відкриття Олімпіади, обшуки в НАБУ і замах на Теслярського

Фото: церемонія відкриття Олімпіади

Обшуки в НАБУ

У п'ятницю ГПУ провела обшуки в офісі НАБУ. Підстава - незаконне прослуховування співробітниками відомства телефонних розмов. Глава НАБУ Артем Ситник в коментарі РБК-Україна заявив про те, що Генпрокуратура підозрює відомство у прослуховуванні фігуранта фігурантів у "справі цукрового прокурора". Юрій Луценко, в свою чергу, заявив, що НАБУ прослуховувало не фігурує у кримінальному провадженні громадянина. Втім, ввечері стало відомо про те, що обшуки завершилися, а прокуратура нічого не вилучила.

Замах на Теслярського

В суботу вранці у Луганську підірвали автомобіль ватажка так званої ЛНР Ігоря Плотницького. Як відомо, при вибуху він отримав сильну контузію, проте він вже виписаний з лікарні. У ЛНР подію назвали терактом і звинуватили в цьому "українських диверсантів". Такої ж думки дотримується і Совфед РФ. Також, на сайті Теслярської було оприлюднено аудіозапис нібито з його заявою після замаху, в якому він звинуватив у події влади України і які стоять за ними, на його думку, спецслужби США. . В СБУ вважають, що замах на Теслярського пов'язане з боротьбою за владу в ЛНР. Зазначимо також, що за даними української розвідки, після події бойовики ЛНР переведені у вищий ступінь бойової готовності.

Новини за 5-7 серпня: відкриття Олімпіади, обшуки в НАБУ і замах на Теслярського

Фото: у Луганську підірвали машину Теслярської

Турчинов припускає мобілізацію

Олександр Турчинов заявив про те, що ще одна хвиля мобілізації може бути оголошена в разі загострення ситуації на окупованому Донбасі. За його словами, проросійські бойовики збільшують кількість обстрілів, використовуючи при цьому важке озброєння. Також глава РНБО додав, що РФ посилює військову присутність на території анексованого Криму. Крім того, Турчинов додав, що не треба боятися введення воєнного стану. Зазначимо також, що за його словами, "Україна не може відмовитися від призову (в армію, - ред.). Потреба в резервах занадто велика і критична для виживання нашої держави".

Скупчення військових РФ в Криму

Державна прикордонна служба України в неділю повідомила про те, що на адміністративному кордоні з Кримом російська окупаційна влада призупинила пропускні операції. На думку Рефата Чубарова, це пов'язано з військовими навчаннями РФ на окупованому півострові. Крім того, перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял повідомив про велику кількість військових РФ на півночі Криму. Пізніше "Крим.Реалії" з посиланням на очевидців, повідомило, що в деяких районах Криму 7 серпня почали встановлювати блокпости. Міноборони України підтвердило інформацію про скупчення військових РФ в Криму. За словами спікера Генштабу Владислава Селезньова, переміщення сил та засобів Збройних сил Російської Федерації відбувається і в рамках підготовки до навчань "Північний Кавказ - 2016". Крім того, повідомляється, що через Керч в окупований Крим завезли колони військової техніки РФ.

Читайте також: авторські матеріали про те, чому на Донбасі знову неспокійно, а також про те, що шукали слідчі ГПУ у детективів НАБУ.