ua en ru

Новини за 13-16 жовтня: День захисника України і новий генсек ООН

Новини за 13-16 жовтня: День захисника України і новий генсек ООН Фото: Антоніу Гутерріш

Найголовніше за четвер і вихідні

Новини України та світу за 13-16 жовтня: в Україні відзначили День захисника, Антоніу Гутерріш обраний новим генсеком ООН, українська армія з кінця жовтня стане контрактною, командир бойовиків ДНР Моторола убитий в Донецьку, Путін звинуватив Україну у відмові від реалізації політичної частини "Мінська", Порошенко призначив керівника розвідки заступником глави АП, Нобелівську премію з літератури отримав Боб Ділан, Володимир Гройсман доручив протягом 5 днів включити опалення по всій Україні, Франк-Вальтер Штайнмайер визнав проведення виборів на Донбасі неможливим, а в Європарламенті відмовляються прогнозувати терміни скасування візового режиму з Україною

День захисника України

У п'ятницю в Україні відзначили День захисника України. 14 жовтня 2014 року Порошенко символічно заснував новий для нашої держави свято - День захисника України і одночасно скасував святкування 23 лютого. Всі заходи в цей день пройшли спокійно. Зазначимо також, що в Києві Свобода провела Марш слави.

Обраний новий генсек ООН

Генасамблея ООН обрала новим генсеком колишнього прем'єр-міністра Португалії Антоніу Гутерриша. Повідомляється, що раніше його кандидатура була схвалена радою безпеки ООН, а проголосували за нього одноголосно. Новий генсек приступить до виконання своїх обов'язків 1 січня 2017 року. Гуттериш довгий час обіймав посаду комісара ООН у справах біженців. Він лідирував у виборчій гонці з кінця липня після першого туру голосування в Радбезі.

Армія Україні стане контрактною

Схоже, що черговий осінній призов в цьому році стане останнім, і більше в лави армії в обов'язковому порядку забирати не будуть. Петро Порошенко заявив про те, що ВСУ з кінця жовтня 2016 року стають контрактними і добровольчими. "Підкреслюю, що з кінця жовтня українська армія стає контрактної та добровольчої", - заявив він.

Вбивство Мотороли

Вчора в окупованому Донецьку був убитий один з командирів так званої ДНР Арсен Павлов, більш відомий як Моторола. Як відомо, у ліфті будинку, де він проживав, було закладено вибуховий пристрій. В результаті вибуху він отримав травми несумісні з життям. Цей факт підтвердили в СБУ, МВС і в самопроголошеній ДНР. Так звані влади останньої звичайно ж вважають, що вбивство Мотороли було сплановано української ДРГ. А українські правоохоронці припускають, що він був знищений своїми ж спільниками.

Путін звинуватив Україну у відмові від реалізації політичної частини "Мінська"

Володимир Путін звинуватив Україну в тому, що вона відмовляється реалізовувати політичну частину мінських угод. "Я знаю, що мій колега, президент Порошенко, знову намагається перекласти якусь відповідальність на Росію, посилаючись на неврегульованість у сфері безпеки... Я вважаю, що це тільки привід, щоб нічого не робити в політичній сфері", - заявив Путін.

Порошенко призначив керівника розвідки заступником глави АП

В АП з'явився ще один заступник. Так, Порошенко призначив начальника Головного управління розвідки Міноборони Валерія Кондратюка заступником глави АП. А на вакантне місце керівника військової розвідки Порошенко указом №466/2016 призначив Василя Бурбу.

Нобель з літератури

четвер була присуджена остання Нобелівська премія. Так, нагороду з літератури отримав американський співак, письменник, художник і актор Боб Ділан. А присуджена вона йому була "за створення нового поетичного вираження у великій Американській пісенної традиції".Найбільше вручення нагороди Бобу Ділану засмутило російського музиканта Юрія Лозу. Він заявив, що Боб Ділан - "містечкове американське явище". "Раз американський і великий світової. Що за дурниця така?" - обурився він.

Гройсман про готовність до опалювального сезону

Володимир Гройсман в четвер заявив про те, що всі підприємства, які постачають послуги теплопостачання, забезпечені енергоресурсами для початку опалювального сезону. Ще він доручив виконати п'ятирічку за три роки. А точніше, підключити до опалення житлові будинки по всій країні не за 14 днів, а за 5. "Нормативний термін підключення будинків до тепла - 14 днів. Я не хочу чекати 14 днів, я думаю, що ми можемо за 5 днів підключити всі будинки", - заявив Гройсман.

Штайнмайер визнав проведення виборів на Донбасі неможливим

Глава МЗС Німеччини і за сумісництвом голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайер заявив про те, що найближчим часом провести вибори на Донбасі неможливо. Також він визнав, що зараз не вдається домовитися про особливий статус ОРДЛО. Крім того,Штайнмайер закликав створити умови для повернення делегації Росії в ПАРЄ, але і Москва повинна відповідати умовам Ради Європи.

ЕП відмовилися прогнозувати терміни скасування візового режиму з Україною

якось не дуже в Європі хочуть давати нам безвізовий режим. Так, в Європарламенті не хочуть прогнозувати термін скасування візового режиму з Україною. Відповідний документ схвалений комітетом Європарламенту, а його доповідач Марія Габріель заявила, що вона готова почати переговори якомога швидше. Але питання це так досі і не внесений до порядку денного Ради ЄС. "Тимчасові рамки для подальших кроків в цьому питанні залежить від тристоронніх переговорів (Європарламенту, Єврокомісії та Ради ЄС, - ред.", - зазначила Габріель.

Читайте також: другу частину інтерв'ю з Дмитром Фірташем, інтерв'ю з головним позаштатним епідеміологом Моз Іриною Колесникової, а також авторський матеріал про те, чому ЄС затягує зі скасуванням віз для України.