ua en ru

Новопризначений глава "Укравтодору" був фігурантом скандалу з прослуховуванням в Польщі

Новопризначений глава "Укравтодору" був фігурантом скандалу з прослуховуванням в Польщі Фото: Славомір Новак

Крім того, Новак був фігурантом "годинникового скандалу" у Польщі

Новий виконуючий обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор") Славомір Новак був фігурантом скандалу з прослуховуванням в Польщі. Про це йдеться у повідомленні "Польського радіо".

"Українським державним підприємством Укравтодор, керуватиме політик, який у Польщі вкрай скомпрометувався і був змушений піти з посади", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, повідомляється про так званий "годинниковий скандал". У листопаді 2014 року суд визнав Новака винним у тому, що в майновій декларації політик приховав той факт, що має годинник вартістю понад 2,3 тис. євро. Разом з тим, Варшавський апеляційний суд скасував вирок Новаку.

Крім того, за повідмоленням видання, Новак є героєм скандалу з прослуховуванням політиків. Так, у 2014 році тижневик Wprost оприлюднив записи високих чиновників уряду Дональда Туска.

"Справа стосується висновків із внутрішнього аудиту залізничної компанії PKP, що стали відомі 2013 року. Документи свідчать про порушення в компанії під час оголошення тендерів. Прокуратура досі розслідує справу купівлі систем безпеки, за які підприєство переплатило у 50 разів", - йдеться у повідомленні.

Крім того, серед опублікованих два роки тому записів є й скарга Новака екс-віце-міністрові фінансів Польщі Анджеєві Парафіановичу на те, що "податкова служба перевіряє його дружину". Згідно з повідомленням видання, мова йде про про стоматологічну фірму DENTAL HOUSE. У відповідь на скаргу Парафіанович заявив: "Я це заблокував".

"Славомір Новак повідомив Анджея Парафіановича про факт, що на рахунки компанії DENTAL HOUSE надходять непризначені для неї гроші, насправді адресовані самому Новакові. Справа стосувалася 50-70 тисяч злотих (11-16 тисяч євро), а оприлюднення цього факту могло б зашкодити йому як політикові", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що колишній міністр транспорту Польщі Славомір Новак став новим виконуючим обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор").