ua en ru

Нове загострення на Донбасі може статися у будь-який момент, - Хуг

Нове загострення на Донбасі може статися у будь-який момент, - Хуг Фото: Олександр Хуг (facebook.com/oscesmm)

Спостерігачі постійно фіксують порушення режиму тиші

Перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Олександр Хуг заявив, що нове загострення на Донбасі може статися у будь-який момент. Про це повідомляє "Українська правда".

За словами Хуга, застосування важкого озброєння хоч і зменшилося, але спостерігачі постійно фіксують порушення режиму тиші.

"За останні тижні нами було зафіксовано 4586 випадків порушення тиші. Є збільшення важкої техніки на лінії розмежування. На цьому тижні ми зафіксували 60 одиниць важкого озброєння – 8 на підконтрольних Україні територіях і 54 – на непідконтрольних", - сказав представник СММ ОБСЄ.

Він зазначив, що за останні кілька років неодноразово місія спостерігала період затишшя, після якого слідував черговий спалах агресії.

"У вересні 2016 року, після періоду тимчасового перемир’я, було дуже серйозне загострення ситуація, найсерйозніше за весь минулий рік. Тому ми очікуємо такого загострення і на цей раз. Воно може статися в будь-який момент", - підкреслив Хуг.

Крім того, за його словами, ігноруються мінські домовленості щодо розмінування територій, а також відбуваються постійні перешкоджання діяльності місії, особливо з боку непідконтрольних Україні територій.

Нагадаємо, українська сторона закликала Російську Федерацію і окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі.