ua en ru

Нове виборче законодавство обмежує вплив місцевих еліт як на регіональному, так і на всеукраїнському рівні, - експерт

Результати майбутніх місцевих виборів, проведених за новим законодавством, можуть суттєво обмежити впливовість регіональних еліт. Відбудеться централізація влади та зміна пріоритетів на місцевому рівні. З таким прогнозом виступив Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, коментуючи перспективи місцевих виборів.

«Головним наслідком майбутніх місцевих виборів може стати серйозне ослаблення місцевих груп впливу, переорієнтація виконавчої влади безпосередньо на Київ. Це означає, що місцеві еліти будуть уніфіковані і серйозно втратять вплив як на регіональному, так і на всеукраїнському рівнях. Особливо ця проблема актуальна в тих регіонах, де існують серйозні протиріччя між однотипними і ідеологічно близькими політичними групами. У даному випадку Адміністрація Президента буде діяти за принципом «розділяй і володарюй», переносячи всі спірні моменти на київський рівень обговорення», - зазначив він.

На думку В.Бали, таким чином команда В.Януковича, минаючи конституційну реформу, намагається відновити той обсяг повноважень, який був у Президента Л.Кучми до політреформи 2004 р.

«Вже сьогодні зрозуміло, що регіональний адмінресурс В.Януковича - найсильніший за весь період «посткучмівської» епохи. Однак після місцевих виборів - він може посилитися, де-факто повертаючи йому той рівень повноважень, який був у Л.Кучми до політреформи. Такий розвиток ситуації не може подобатися представникам регіональних еліт, тому цілком ймовірне «тихе саботування» при проведенні виборів 31 жовтня, з метою залишити «статус-кво» на місцях, не допустивши жорсткої централізації влади», - прогнозує експерт.