ua en ru

Нова методика формування ціни вугілля - це перший крок до реформи енергоринку, - експерти

Нова методика формування ціни вугілля - це перший крок до реформи енергоринку, - експерти Фото: у тариф на електроенергію повинна закладатися ціна вугілля на міжнародних біржах

Прив'язка вартості вугілля до міжнародної ціною допоможе позбавитися від корупції, створить можливості для інвестицій в енергосистему, а також дасть можливість відійти від ручного регулювання ринку. Про це низка експертів заявив у коментарі РБК-Україна.

"Прив'язка вартості енергоносіїв до цін на міжнародній біржі – це цивілізований механізм, який дозволяє отримати зрозумілий орієнтир ціни", – каже радник прем'єр-міністра Іван Міклош.


Він підкреслює, що одним з найважливіших умов об'єднання української та європейської енергосистем є прозоре ціноутворення на електроенергію.

Також, на думку Міклоша, без прив'язки ціни до міжнародним індикаторам, створюється поле для корупції і втрачається можливість інвестування в енергетику. Тому тариф на електроенергію повинна закладатися ціна вугілля на міжнародних біржах, вважає експерт.

Крім того, ринкові механізми – це єдиний спосіб піти від ручного регулювання, додає член комітету Верховної ради з ПЕК Ольга Бєлькова.

"На мій погляд рішення про підняття нової ціни на вугілля – цілком логічне і потрібне", – говорить вона.

Белькова вважає, що нова методика ціноутворення – це перший крок до того, щоб відійти від популізму і політизації енергетики і нарешті почати необхідні реформи енергоринку.

За її словами, всі розвинені країни не встановлюють тарифи для ринків без природних монополій і там діє міжнародна ринкова ціна.

Нагадаємо, що наприкінці квітня поточного року набув чинності новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію. Тоді Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг початку застосування нового порядку, затвердивши його на другий-четвертий квартали 2016 року. Новий порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".