ua en ru

Нормативна грошова оцінка земель не може бути більшою 15 тис. грн за га, - УКАБ

Економічно обґрунтований розмір нормативної грошової оцінки (НГО) земель сільськогосподарського призначення практично не може становити більше ніж 15 тис. грн за гектар. Такі дані отримані в результаті розрахунків, проведених Асоціацією "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ). Відповідні дані передані Міністерству аграрної політики та продовольства України, а також Державному агентству земельних ресурсів України.

За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, використання різних методологій дозволяє розрахувати ціну ріллі в Україні на рівні від 9 до 16-17 тис. грн за 1 га в деяких областях, залежно від територіальних особливостей і родючості ріллі.

За даними експертів УКАБ, середній багаторічний дохід на гектар при виробництві зернових і олійних становить від 400-500 грн в степу до 1500 грн га в окремих областях центральної та північної України. Капіталізація цього доходу, навіть з урахуванням ставки рефінансування НБУ, не дозволяє говорити про економічно обґрунтовану нормативну грошову оцінку ріллі на рівні вище 14-15 тис. грн/га в середньому по Україні.

В свою чергу, генеральний директор УКАБ Володимир Лапа зазначив, що при коректно розрахованій НГО і ставках орендної плати на рівні 4-5 відсотків селяни зможуть отримувати щорічно від здавання в оренду земель близько 600-700 грн за гектар, а в областях зі сприятливими умовами для виробництва - значно більше. "Якщо держава хоче встановити нормативну грошову оцінку на рівні вище 15 тис грн за 1 га, вона має бути готова викуповувати землю за такою оцінкою після формування ринку земель, інакше різниця між нормативною грошовою оцінкою і реальною ціною на землю дискредитуватиме земельну реформу", - констатує експерт.

Нагадаємо, в лютому 2013 р. Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні планується розробити дві стратегії розвитку агросектору, що передбачають нові підходи до державної політики у сфері розвитку агропромислового комплексу та сільської місцевості та удосконалення механізмів державної підтримки сільгоспвиробників.