ua en ru

Nokia виграла патентний розгляд з RIM щодо технології бездротового з'єднання

Фінський виробник мобільних телефонів Nokia виграв патентний розгляд зі своїм американським конкурентом Research in Motion (RIM). Мова йде про технології бездротового з'єднання WLAN (wireless local access network), передає Reuters.

Згідно з матеріалами Nokia, суд визнав, що RIM - виробник смартфонів BlackBerry - порушила ліцензійну угоду, укладену сторонами в 2003 р. У відповідності з договором, RIM не має права виробляти та продавати продукти, сумісні зі стандартом WLAN, без попередньої згоди з Nokia на виплату відповідних відрахувань. При цьому більшість телефонів RIM підтримує бездротової LAN-стандарт.

Представники Nokia також повідомили, що компанія має намір домогтися заборони на продаж продукції RIM в США, Великобританії та Канаді. Коментарів від американської компанії щодо ситуації, що склалася отримати поки не вдалося.

Відзначимо, що Nokia намагається наростити доходи від компенсацій за використання своїх патентів, щоб компенсувати збитки від телефонного бізнесу. Компанія не виходить зі збитків вже шість кварталів поспіль, хоча в той же час чистий збиток компанії в III кварталі 2012 р. скоротився на 31% в порівнянні з попереднім кварталом і склав 969 млн євро (в II кварталі - 1,4 млрд євро).

Читайте також: Apple і Google можуть припинити патентні війни, підписавши ліцензійну угоду