ua en ru

Nokia погодила умови продажу Vertu скандинавській EQT VI

Фінська компанія Nokia досягла серйозного прогресу в переговорах про продаж свого підрозділу Vertu скандинавській інвестиційній компанії EQT VI. Транзакція, деталі якої не розкриваються, повинна завершитися в другій половині 2012 р. в разі отримання всіх необхідних дозволів з боку регулюючих органів. Про це говориться в прес-релізі EQT VI. У ньому уточнюється, що компанія має намір придбати 90% акцій Vertu. Nokia збереже за собою міноритарний пакет акцій (10%).

Чутки про готовність Nokia розлучитися з Vertu з'явилися в грудні 2011 р. Нагадаємо, Vertu, підрозділ Nokia, виробляє дорогі мобільні телефони з використанням дорогоцінних металів. Ціна на телефони Vertu можуть доходити до півмільйона євро.

30 квітня 2012 р. повідомлялося, що Nokia близька до продажу Vertu британській інвестиційній компанії Permira.
Nokia є одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Займається виробництвом мобільної апаратури і розробкою програмного забезпечення для телефонів і кишенькових персональних комп'ютерів (КПК). Штат співробітників компанії перевищує 123 тис. осіб (включаючи співробітників підрозділу Nokia Siemens Networks), причому значна частина з них працює в області досліджень і розробок R&D (близько 30% усього персоналу). Продукція компанії реалізується в 160 країнах.

Останнім часом фінська компанія зіткнулася з жорсткою конкуренцією з боку Apple, а також операційної системи Android, яку користувачі все частіше обирають замість ОС Symbian, що належить Nokia.

24 квітня 2012 р. рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Nokia з BBB - до "сміттєвого" рівня BB+ з негативним прогнозом. Аналітики негативно оцінюють перспективи компанії в 2012-2013 рр.

EQT VI включає 14 фондів прямих інвестицій з сукупним капіталом у 18 млрд євро. EQT VI інвестувала понад 11 млрд євро в 100 різних компаній в країнах Скандинавії, Східної Європи, Азії та США. Штат співробітників EQT VI (разом з підконтрольними структурами) налічує понад 550 тис. осіб.