ua en ru

Nokia загрожує дефолт у разі подальшого "проїдання коштів", - аналітики

Фінський виробник мобільних пристроїв Nokia нераціонально витрачає запаси готівки, що ставить під сумнів здатність компанії в найближчі місяці стабілізувати свої фінанси. Ряд аналітиків пророкують Nokia дефолт, якщо компанія не припинить "проїдання коштів", передає Reuters.

Згідно з опитуванням Reuters, проведеному серед аналітиків 30 банків і брокерських компаній, протягом наступних трьох кварталів Nokia витратить близько 2 млрд євро. За найбільш песимістичними прогнозами, компанія до 2013 р. повністю витратить запас готівкових коштів, рівний 4,9 млрд євро. Висновки про у темпів витрачання готівки Nokia її резервів аналітики зробили на тій підставі, що за минулі п'ять кварталів колись провідний виробник мобільних пристроїв у світі вже витратив 2,1 млрд євро. Варто зазначити, що ще 2007 р. запаси готівки Nokia перевищували 10 млрд євро.

"Ми вважаємо, що такими темпами Nokia може не погасити навіть короткострокові боргові зобов'язання, що минають у 2014 р.", - відзначив кредитний аналітик французького банку Societe General. Nokia належить провести виплати з двох випусків облігацій: на 1,25 млрд євро з погашенням в 2014 р. під прибутковість 5,5% і на 500 млн євро під прибутковість 6,75% з погашенням в 2019 р.

За даними дослідницького агентства Markit, п'ятирічні кредитні дефолтні свопи (CDS) Nokia на даний момент складають 749 базисних пунктів проти 309 базисних пунктів у січні 2012 р., що свідчить про 49-процентну можливість дефолту компанії в найближчі 5 років.

Нагадаємо, Nokia є одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Компанія займається виробництвом мобільного апаратури і розробкою програмного забезпечення для мобільних телефонів і КПК. В останні роки частка Nokia на ринку неухильно знижується, на середину 2011 р. вона становила близько 23%. Крім того, Nokia пішла на третє місце з продажів смартфонів, поступившись перші рядки американської Apple і південнокорейської Samsung.