ua en ru

Нобелівську премію з медицини за 2011 р. отримали імунологи з США і Франції Бетлер, Хоффман і Штайнман

Нобелівську премію з фізіології і медицини за 2011 р. отримали імунологи Брюс Бетлер з США, Джулс Хоффман з Франції і Ральф Штайнман з США. Про це повідомляється в офіційній заяві Нобелівського комітету.
Премія Штайнману присуджена за відкриття дендритів (деревоподібних клітин, які виконують важливі иммунорегуляторные функції), Бетлеру і Хоффману - за дослідження в області вродженого імунітету.
"Нобелівські лауреати цього року здійснили революцію в нашому розумінні дії імунної системи і ключових принципів її активації", - відзначається в матеріалах шведського Каролінського інституту. "Протягом довгого часу дослідники намагалися з'ясувати, хто є тими самими "придверними" імунної системи, які активують її і дозволяють людині захиститися від атаки бактерій та інших мікроорганізмів. Бетлер і Хоффман відкрили рецепторні білки, які розпізнають мікроорганізми і активують природний імунітет - це перший крок "відповіді" імунної системи на вторгнення. Штайнман відкрив деревовидні клітини імунної системи і їх унікальну здатність активувати і регулювати придбаний імунітет - пізніший етап відповіді імунної системи, коли непрошені мікроорганізми виводяться з організму людини", - йдеться в матеріалах Каролінського інституту.

Відкриття Нобелівських лауреатів 2011 р. дозволили зробити висновки про те, як працює імунна система, які фази її відповіді на чуже вторгнення. Все це дозволило краще зрозуміти, яким чином розвивається хвороба, а значить, дало нові напрями в області боротьби з недугою. Відкриття вчених дозволить знайти нові способи лікування і запобігання інфекційним і ракових захворювань, наголошується в матеріалах Каролінського інституту.
Нагадаємо, Нобелівську премію з фізіології і медицини за 2010 р. отримав 85-літній британський фізіолог Роберт Едвардс за "розробку методу экстракорпорального запліднення" (ЕКЗ), більш відомого як "запліднення в пробірці". Досягнення Едвардса дозволили створити ефективний метод лікування безпліддя - медичного стану, яким страждають більше 10% всіх подружніх пар на планеті.
Нобелівська премія - одна з найбільш престижних міжнародних премій, яка присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходу або великий внесок у культуру або розвиток суспільства. Нобелівські премії засновані згідно з заповітом Альфреда Нобеля і вручається з 1901 р. В 1968 р. заснована премія Банку Швеції по економіці на згадку про Нобеля (Нобелівська премія з економіки). Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди становить 10 млн шведських крон (близько 1,5 млн дол. США). Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.