ua en ru

Нобелівську премію з літератури в 2012 р. отримав китайський письменник Мо Янь (доповнення)

Лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2012 р. став китайський письменник Мо Янь. Як йдеться в поширеній сьогодні заяві Нобелівського комітету, в його творах "з галлюцинаторным реалізмом злилися народна творчість, історія й сучасність".

Ім'я 57-літнього Мо Янь згадувалося серед вірогідних претендентів на Нобелівську премію з літератури 2012 р. У списку потенційних лауреатів також фігурували американський поет і рок-музикант Боб Ділан, японський прозаїк Харукі Муракамі та інші автори.

Шведська королівська академія наук може розкрити список номінантів на Нобелівську премію лише через 50 років після присудження.

Мо Янь - несправжнє ім'я письменника, це псевдонім, який в перекладі з китайської означає "мовчи". Справжнє ім'я літератора - Гуань Мое. Гуань народився в селянській родині в північно-західній провінції КНР. Сьогодні Мо Янь називають "китайською відповіддю" Францу Кафці або Йозефу Геллеру. За межами Китаю він відомий, в основному, як автор роману, за яким був поставлений фільм "Червоний гаолян" (1987).

Читайте також: Нобелівську премію з хімії 2012 р. за дослідження рецепторів отримали американські вчені (фото)

Сьогодні була присуджена 105-та за рахунком Нобелівська премія з літератури. Перша Нобелівська премія з літератури була присуджена в 1901 р. французькому поету Рене Сюллі-Прюдому "за рідкісне поєднання душевності і інтелекту" в його творах.

За всю історію вручення нагороди нею були удостоєні роботи на 25 мовах, найчастіше англійською (26 разів), французькою (13 разів), німецькою (13 разів) та іспанською (11 разів). Жінки ставали лауреатами Нобелівської премії з літератури 12 разів. Середній вік лауреатів на момент присудження Нобелівської премиии з літератури - 64 роки. Наймолодшим нобелівським лауреатом з літератури став Редьярд Киплинг, який удостоївся нагороди у 42 роки (1907 р.) за "Книгу джунглів".

Нобелівська премія вручається з 1901 р. Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди становить 8 млн шведських крон (1,2 млн дол. США). Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.