ua en ru

Нобелівську премію з економіки отримали американці Шиллер, Хансен і Фама

Нобелівську премію з економіки за 2013 р. отримали американці Роберт Шиллер, Пітер Хансен і Юджин Фама. Премія присуджена спільно "за емпіричний аналіз цін активів".

Нобелівську премію з економіки за 2013 р. отримали американці Роберт Шиллер, Пітер Хансен і Юджин Фама. Премія присуджена спільно "за емпіричний аналіз цін активів".

Професор Єльського університету Шиллер відомий своїми дослідженнями в галузі економічної теорії фінансів. Професор Бізнес-школи університету Чикаго Фама є співавтором принципів гіпотези ефективного ринку. Професор Чиказького університету Хансен є творцем узагальненого методу моментів, є автором багатьох праць по застосуванню ОМ для аналізу економічних моделей в різних областях.

Ім'я останнього Нобелівського лауреата було оголошено сьогодні в Стокгольмі.

Традиційно Нобелівська премія по економіці є однією з найбільш непередбачуваних. І в цьому році до останнього дня дана номінація не мала явного фаворита, як у випадку з преміями в інших областях.

Минулого року лауреатами Нобелівської премії з економіки стали американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі. Вони були удостоєні престижної нагороди за теорію стійкого розподілу та практику моделювання ринку, застосувавши математичні алгоритми для найкращого розподілу обмежених ресурсів між користувачами.

Нобелівська премія з економіки була заснована в 1969 р. за ініціативою Банку Швеції після смерті Альфреда Нобеля. У цьому році сума премії становить 1,2 млн дол.

Нагадаємо, що лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2013 р. стала 82-річна канадська новелістка Еліс Мунро.

Премії по фізіології/медицини за 2013 р. спільно отримали американські вчені Джеймс Ротман і Ренді Шекман, а також німець Томас Зюдоф. Нагорода присуджена за відкриття механізму, що регулює внутрішньоклітинний транспорт поживних речовин.

У другий день "нобелівського тижня", оголосили лауреата з фізики. Ними стали британський учений Пітер Хіггс, який передбачив існування бозона, який отримав його ім'я, і бельгієць Франсуа Енглер.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2013 р. стали американські вчені Мартін Карплюс, Майкл Левітт і Арі Воршел. Премія присуджена за "розробку багаторівневих моделей для вивчення комплексних хімічних систем".

Нобелівська премія миру за 2013 р. присуджена Організації по забороні хімічної зброї. Приводом для присудження премії стали зусилля ОЗХО в Сирії. Тема застосування зарину під час громадянської війни в цій країні була однією з головних у серпні-вересні цього року.