ua en ru

Нобелівська премія з фізики за 2011 р. присуджена Перлмуттеру, Шмідту і Райессу за відкриття в космології (доповнення)

Лауреатами Нобелівської премії по фізиці за 2011г. стали американці Сол Перлмуттер, Брайан Шмідт і Адам Райесс. Премія присуджена за "відкриття розширення Всесвіту, що прискорюється, засноване на спостереженнях за віддаленими найновішими", говориться в опублікованій сьогодні заяві Нобелівського комітету.
Троє американських вчених, вивчивши декілька десятків найновіших зірок, виявили, що Всесвіт розширюється з прискоренням, що стало "повною несподіванкою навіть для самих лауреатів", відзначає Нобелівський комітет.
Про відкриття феномену космологічного розширення, що прискорюється, в 1998 р. повідомили дві міжнародні групи астрофізиків, одна з яких працювала під керівництвом Перлмуттера, професори Каліфорнійського університету в Берклі, а інша - під керівництвом Шмідта (Австралійський національний університет) і Райесса (університет Джонса Хопкинса, США).
Дослідницькі команди Перлмуттера і Шмідта - Райесса вивчали найновіші типу Ia - зірки, що вибухнули, чиї попередники по масі порівнянні з Сонцем, а за розміром - із Землею. Було виявлено, що найновіші типу Ia мають яскравість нижче за ту, яка їм вважається при рівномірному розширенні Всесвіту, з чого учені зробили висновок, що Всесвіт розширюється з прискоренням.
"Протягом майже цілого століття учені дотримуються погляду, що Всесвіт розширюється в результаті Великого вибуху, який стався близько 14 млрд років тому. Проте відкриття розширення, що прискорюється, Всесвіту воістину приголомшує, адже якщо цей процес продовжуватиметься із все більшою швидкістю, Всесвіт завершить свій розвиток у вічних льодах", - говориться в заяві Нобелівського комітету.
Перлмуттер отримає половину грошової винагороди, що належить нобелівському лауреатові, а Шмідт і Райесс розділять між собою другу половину.
Нагадаємо, в 2010 р. лауреатами Нобелівської премії з фізики стали уродженці Росії Андре Гейм і Костянтин Новосьолов, що емігрували за кордон. Премією були удостоєні їх передові досліди з графеном - двовимірною модифікацією вуглецю.
У заповіті Альфреда Нобеля, складеному в 1895 р., фізика була згадана першою з п'яти областей, по яких слід заснувати премії. Перша Нобелівська премія з фізики була присуджена в 1901 р. Вільгельму Рентгену, що відкрив рентгенівські промені. З 1901 р. по 2010 р. премія по фізиці вручалася ще 187 ученим, 57 разів винагорода присуджувалася двом або трьом дослідникам одночасно. Жінки ставали лауреатами Нобелівської премії з фізики лише двічі - Марі Кюрі в 1903 р. і Марію Гепперт-Майер в 1963 р. Американець Джон Бардін отримував Нобелівську премію з фізики двічі - в 1956 р. і 1972 р.
Нобелівська премія вручається з 1901 р. Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди складає 10 млн шведських крон (1,49 млн дол. США). Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком Премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.