ua en ru

Нобелівська премія миру присуджена Організації із заборони хімічної зброї

Нобелівську премія миру за 2013 р. присуджено Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), оголосив Норвезький Нобелівський комітет. Рішення оголошено сьогодні в норвезькій столиці Осло.

Нобелівську премія миру за 2013 р. присуджено Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), оголосив Норвезький Нобелівський комітет. Рішення оголошено сьогодні в норвезькій столиці Осло.

Напередодні відповідну інформацію оприлюднив норвезький телеканал NRK. Торік та ж норвезька телекомпанія коректно передбачила лауреата Премії миру незадовго до офіційного оголошення, яким став Євросоюз.

Зазначимо, що на даний час фахівці ОЗХЗ займаються ліквідацією хімічних арсеналів Сирії.

Приводом для присудження премії стали зусилля ОЗХЗ у Сирії. Тема застосування зарину під час громадянської війни в цій країні була однією з головних у серпні-вересні цього року.

ОЗХЗ разом із дипломом лауреата та золотою медаллю отримає грошовий чек на суму 8 млн шведських крон (1,25 млн дол.).

Головним претендентом на Премію миру вважалася 16-річна пакистанка Малала Юсуфзай, яка напередодні вже стала лауреатом премії ім. Андрія Сахарова "За свободу думки".

ОЗХЗ - міжурядова організація, заснована в 1997 р. з метою реалізації Конвенції про заборону хімічної зброї. Штаб-квартира організації знаходиться в Гаазі, Нідерланди.

На даний час учасниками ОЗХЗ є 189 держав, і 14 жовтня 2013 р. Сирія офіційно стане 190-м учасником організації. Під контролем ОЗХЗ вдалося знищити майже 80% відомих запасів хімічної зброї у світі.

Не є членами ОЗХЗ Ангола, Єгипет, Північна Корея, Південний Судан (не підписали конвенцію), Ізраїль і М'янма (підписали, але не ратифікували).

Нобелівська премія миру присуджується з 1901 р., є найвідомішою і найавторитетнішою міжнародною нагородою в галузі суспільно-політичної та гуманітарної діяльності. Це єдина Нобелівська премія, лауреати якої визначаються не у Швеції. Ухвалення рішення про присудження премії миру довірено Норвезькому Нобелівському комітету, члени якого обираються парламентом країни із числа норвезьких суспільно-політичних діячів.

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля, премію миру слід присуджувати особі, яка принесла найбільше благо людству і зробила найбільше в ім'я братерства між народами, для розпуску або скорочення діючих армій і проведення та пропаганди конгресів на підтримку миру.

Торік премію здобув Європейський союз за внесок у просування миру, примирення, демократії та прав людини у Європі.

Нагадаємо, вчора лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2013 р. стала 82-річна канадська новеллістка Еліс Мунро.

На сьогодні також відомі лауреати ще у трьох інших дисциплінах - фізіології/медицині, фізиці та хімії. Премії із фізіології/медицини за 2013 р. спільно здобули американські вчені Джеймс Ротман і Ренді Шекман, а також німець Томас Зюдоф. Нагорода присуджена за відкриття механізму, що регулює внутрішньоклітинний транспорт поживних речовин.

Напередодні, у другий день "нобелівського тижня", оголосили лауреата із фізики. Ними стали британський вчений Пітер Хіггс, який передбачив існування бозона, що отримав його ім'я, і бельгієць Франсуа Енглер.

Лауреатами Нобелівської премії із хімії за 2013 р. стали американські вчені Мартін Карплюс, Майкл Левітт і Арі Воршел. Премія присуджена за "розробку багаторівневих моделей для вивчення комплексних хімічних систем".