ua en ru

Нобелівську премію з літератури за 2013 р. здобула канадка Еліс Мунро

Лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2013 р. стала 82-річна канадська новеллістка Еліс Мунро. Нобелівський комітет назвав її "майстром сучасного оповідання", відзначивши "чудово відбудовану манеру розповіді, яка характеризується прозорістю і психологічним реалізмом".

Лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2013 р. стала 82-річна канадська новеллістка Еліс Мунро (на фото). Нобелівський комітет назвав її "майстром сучасного оповідання", відзначивши "чудово відбудовану манеру розповіді, яка характеризується прозорістю і психологічним реалізмом".

Еліс Мунро стала 13-ою жінкою, відзначеною Нобелівською премією з літератури, і 110-им володарем цієї нагороди.

Представники Шведської королівської академії наук поки не зуміли зв'язатися з письменницею, але повідомили їй про перемогу, залишивши повідомлення на автовідповідачі.

Крім Нобелівської премії з літератури, Мунро вже була нагороджена Букерівською премією і трьома Преміями генерал-губернатора Канади. За створення психологічно складних персонажів північноамериканські колеги удостоїли Мунро прізвиська "Наш Чехов". Критики зазначають, що більша частина її прози ілюструє літературний жанр, відомий як Готика Південного Онтаріо.

Конкуренцію Мунро в цьому році склали "вічний кандидат" Харукі Муракамі, американка Джойс Керол Оутс, угорський прозаїк і драматург Петер Надаш, один з найбільш затребуваних драматургів світу Юн Фоссе, корейський поет Ко Ун, символ руху хіпі Боб Ділан та інші.

Еліс Мунро народилася 10 липня 1931 р. в містечку Вінг у провінції Онтаріо. Вона почала писати ще в підлітковому віці, опублікувавши своє перше оповідання "Вимірювання Тіні" у 1950 р. під час навчання в університеті Північного Онтаріо. Її перша збірка "Танець щасливих тіней" у 1968 р. принесла їй Премію генерал-губернатора Канади. Ця ж нагорода була вручена їй за книги "А хто ти, власне, така?" і "Прогрес кохання".

Крім того, Мунро стала лауреатом книжкових премій Trillium і Giller за збірки "Друг моєї юності" і "Любов - хороша жінка" відповідно. Багато критиків зазначали, що розповіді Мунро мають емоційну і літературну глибину романів. У літературному середовищі ведуться суперечки про те, що ж насправді пише канадка - розповіді або короткі романи.

Нобелівська премія вручається з 1901 р. за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або великий внесок у культуру або розвиток суспільства. Золота медаль і грошовий приз вручаються за шістьма напрямками: фізика, хімія, фізіологія і медицина, література, економіка і сприяння у встановленні миру в усьому світі.

Розмір грошової винагороди у 2013 р. складає 8 млн шведських крон (1,2 млн дол США), а не 10 млн крон, як до 2011 р. включно. Влітку 2012 р. рада директорів Фонду Нобеля прийняла рішення урізати грошову винагороду на 20% у зв'язку з необхідністю "збереження капіталу фонду в довгостроковій перспективі". Всі премії вручаються у Стокгольмі, за винятком премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.

На сьогоднішній день відомі лауреати у трьох дисциплінах - фізіології/медицини, фізики та хімії. Премії із фізіології/медицини за 2013 р. спільно здобули американські вчені Джеймс Ротман і Ренді Шекман, а також німець Томас Зюдоф. Нагорода присуджена за відкриття механізму, що регулює внутрішньоклітинний транспорт поживних речовин.

Напередодні, у другий день "нобелівського тижня", оголосили лауреата із фізики. Ними стали британський вчений Пітер Хіггс, який передбачив існування бозона, що отримав його ім'я, і бельгієць Франсуа Енглер.

Вчора ж оголосили лауреатів Нобелівської премії із хімії за 2013 р. - ними стали американські вчені Мартін Карплюс, Майкл Левітт і Арі Воршел. Премія присуджена за "розробку багаторівневих моделей для вивчення комплексних хімічних систем".