ua en ru

Премію Андрія Сахарова отримала 16-річна пакистанка Малала Юсуфзай

Лауреатом премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки" в 2013 р. стала 16-річна пакистанка Малала Юсуфзай, що прославилася своєю боротьбою за права жінок в умовах панування талібів.

Лауреатом премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки" в 2013 р. стала 16-річна пакистанка Малала Юсуфзай (на фото), що прославилася своєю боротьбою за права жінок в умовах панування талібів.

Ім'я володарки премії 10 жовтня назвав голова Європейського парламенту Мартін Шульц. Лауреат був визначений в ході конференції глав парламентських фракцій. Нагороду планується вручити на пленарному засіданні Європарламенту, яке відбудеться 20 листопада.

У шорт-ліст фіналістів, озвучений 30 вересня, також увійшли агент-викривач Едвард Сноуден і білоруські опозиціонери Алесь Беляцький, Едуард Лобов і Микола Статкевич, які в даний час знаходяться за гратами за звинуваченням в організації масових заворушень і хуліганстві. Саме вони вважалися ключовими претендентами на отримання премії, розмір якої складає 50 тис. євро.

Ім'я Юсуфзай стало відомим по всьому світі в 2009 р., коли в своєму блозі вона виступила проти політики талібів на півночі Пакистану, в долині Сват, де жила і ходила в школу. Радикальні ісламісти, узявши в заручники 30 пакистанських поліцейських, вимагав від пакистанського уряду введення в долині шаріатського правління, на що воно було вимушене погодитися (ця територія увійшла до складу талібської Ісламської держави Вазиристан).

Після приходу талібів школи в долині Сват були зачинені, у тому числі і та, де вчилася Юсуфзай. У своєму блозі вона поскаржилася, що тепер не зможе здійснити свою мрію - стати лікарем. Також вона повідомляла про інші протиправні дії талібів. Після того, як пакистанська армія повернула долину Сват, Юсуфзай отримала вищу нагороду країни для цивільних активістів, була номінована на міжнародні нагороди для активістів-дітей.

Рівно рік тому, 10 жовтня 2012 р., таліби зробили замах на Юсуфзай в той момент, коли вона заходила в шкільний автобус. Юна правозахисниця була поранена в шию і голову. Після цього інциденту вона була відправлена на лікування до Великобританії, де проживає в даний час.

Відзначимо, що цього року Юсуфзай може стати лауреатом Нобелівської премії миру. Раніше вона входила в шорт-ліст претендентів на звання "Людина року - 2012" за версією журналу Time, але поступилася Бараку Обамі.

Премія імені Сахарова була установлена Європарламентом в 1988 р. Вона присуджується щорічно за "досягнення в справі захисту прав людини і його основних свобод, а також за пошану міжнародного законодавства і розвиток демократії". У різні роки її володарями ставали Нельсон Мандела, Олександр Дубчек, організація "Репортери без меж" і російські правозахисники Людмила Алексєєва, Олег Орлов і Сергій Ковальов.