ua en ru

НКЦПФР підтримав вимогу ІСІ не ліквідовувати діючу систему оподаткування

Чиновники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) підтримали вимогу інститутів спільного інвестування до Міністерства доходів і зборів не ліквідовувати діючу систему оподаткування інвестиційних фондів і не скорочувати перелік галузей, які мають податкові пільги. Інакше, на думку учасників ринку, буде знищений легальний механізм інвестування, а кошти почнуть виводити в офшори, повідомляє "Комерсант-Україна".

Керуючі компанії домагаються перегляду частини поправок до Податкового кодексу (НК), запропонованих Міндоходів. Лише через тиждень після оприлюднення документа на нього відреагували в Українській асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ). На початку тижня асоціація направила профільними міністерствам і відомствами листи з проханням не виключати з кодексу ст. 136. У ній міститься перелік доходів, що не враховуються при визначенні податкової бази для сплати податку на прибуток.

Йдеться про суми, залучені інститутами спільного інвестування (ІСІ), доходи від операцій з активами ІСІ, кошти, отримані від власників сертифікатів фондів операцій з нерухомістю. "Податківці задекларували, що прибирають пільги. Але ця стаття не є пільгою - це загальносвітова система роботи інвестиційних фондів", - повідомляють в УАІБ. Більше того, документом пропонується застосовувати акциз до операцій з інвестиційними сертифікатами.

У такому випадку з коштів інвесторів, які знаходяться в ІСІ, будуть стягувати більше податків: акциз на цінні папери, податок на прибуток фонду, податок з доходу фізосіб. Зараз оподаткування відбувається в момент виходу інвестора з фонду або при його ліквідації, нагадує генеральний директор КУА "ОТП Капітал" Григорій Овчаренко. Під дію поправок підпадуть всі фонди - як публічні, так і венчурні. Вартість їхніх активів на кінець 2012 р. становила 157,2 млрд грн. "Якщо податком буде обкладатися кожна операція, включаючи зарахування коштів від інвестора, то це зведе до нуля механізм спільного інвестування. Будь-які операції, будь то прибуткові або збиткові, будуть зменшувати активи фондів", - відзначає експерт.

Щоб виправити ситуацію, в УАІБ пропонують доповнити ст. 140 НК пунктом про зменшення фінансового результату до оподаткування на суму коштів спільного інвестування. Як стало відомо виданню, цю пропозицію підтримали і в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), де документ проходить узгодження. "Пропонується не включати норму щодо звільнення від податку на прибуток коштів спільного інвестування та коштів пенсійного забезпечення накопичувального фонду", - йдеться в пропозиціъ комітету з питань розвитку боргових, похідних і впровадження нових інструментів на фондовому ринку НКЦПФР.

У разі прийняття поправок до ПК у запропонованій редакції інвестори і кінцеві бенефіціари ІСІ будуть шукати інші способи для інвестування. На думку директора КУА "Фінекс-Капітал" Ігоря Когута, почнеться перетікання коштів в офшорні компанії: "За роки розвитку ринку спільного інвестування спостерігалася стійка тенденція збільшення частки інвестицій з боку ІСІ - і здебільшого саме за рахунок заміни офшорів. Управляючі створювали фонди, а інвестори вкладали в них кошти не на один рік, адже вони орієнтувалися на чинну систему оподаткування. Як це відіб'ється на іміджі країни, можна і не пояснювати - сумно".

Читайте також: Кабмін планує скоротити перелік галузей, які мають податкові пільги