ua en ru

НКРЗІ виставить на конкурс 4G-частоти загальною вартістю понад 6 млрд гривень

НКРЗІ виставить на конкурс 4G-частоти загальною вартістю понад 6 млрд гривень Фото: НКРЗІ розповів про конкурс на 4G

Частоти будуть виставлені в двох діапазонах

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ) має намір провести тендер на частоти в діапазонах 2600 МГц і 1800 МГц загальна вартість частот складе понад 6 млрд гривень.Про це повідомив глава НКРЗІ Олександр Животовський на своїй сторінці в Facebook.

Напередодні мобільні оператори "Київстар", Vodafone Україна і Lifecell домовилися про рефарминге (обміні) частот діапазону 1800 МГц, що прискорить впровадження 4G в Україні.

Глава регулятора розповів про подальші плани по впровадженню зв'язку четвертого покоління. Зокрема, спочатку буде проведено конкурс на частоти 2600 МГц. Частина з цих частот раніше погодився повернути оператор ММДС.

На конкурс буде виставлено чотири або п'ять лотів частот, загальною кількістю 2x40 МГц. Початкова вартість частот складе 2,3 млрд гривень. Крім цієї суми, переможці також повинні будуть виплатити до 25% початкової вартості частот оператору-донору. Цю компенсацію Животовський порівняв з конверсією, яка потрібна була при проведенні конкурсу на 3G.

Для того, щоб оголосити конкурс уряд України має прийняти ряд рішень, зокрема щодо змін у план радіочастот, вартості ліцензій та порядку конверсії.

Далі комісія має намір організувати тендер на частоти в діапазоні 1800 МГц. За планом всі три мобільні оператори, які працюють зараз в цьому діапазоні, здають всі частоти, а регулятор виставляє їх на конкурс.

"Для того, щоб забезпечити business continuity, або безперервний сервіс всім абонентам, регулятор закрепляте за трьома операторами право першого викупу на частину частот – всього 2х60 МГц. Інші частоти - 2х15 МГц – будуть виставлені на відкритий конкурс", - пояснив глава НКРСІ.

Вартість цих частот обійдеться операторам близько 4 млрд гривень.

"Принцип конверсії буде працювати і тут, і кожен оператор, що здає частоти, зможе розраховувати на компенсацію до 25% вартості", - пояснив Животовський.

У цілому на двох тендерах буде виставлено 230 МГц спектру, 120 МГц з яких будуть закріплені за існуючими трьома операторами, а решту частоти запропоновані у вільний продаж.

Нагадаємо, майже 60% користувачів мобільного зв'язку у світі мають доступ до 4G.