ua en ru

НКРЕКП може знизити тариф на транспортування газу українською ГТС вдвічі з 2019 року

НКРЕКП може знизити тариф на транспортування газу українською ГТС вдвічі з 2019 року Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Тариф знизять, щоб довести конкурентоздатність української ГТС у порівнянні з Північним потоком

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), може знизити тариф на транспортування газу українською газотранспортною системою (ГТС) вдвічі з 1 січня 2019 року. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, передає кореспондент РБК-Україна.

«Дійсно, ми сьогодні встановлюємо тарифи для точок входу і виходу транспортування ще з 1 січня 2016 року... З 1 січня 2019 року розпочинається наступний регуляторний період і за нашими прогнозними розрахунками, не дивлячись на те, що ми ще не бачили розрахунків, наданих оператором, у нас є законна можливість встановити такі тарифи і без розрахунків оператора, я вже бачу можливість зниження цих тарифів», - сказала вона.

Кривенко додала, що регулятор планує прийняти рішення щодо встановлення тарифів для транскордонних і внутрішніх точок виходу і входу з 1 січня 2019 року.

«Я хочу із впевненістю сказати, що наші тарифи і наша газотранспортна система більш конкурентоздатна і приваблива, вона більш стабільна і у неї більше можливостей забезпечення перепадів потужностей (порівняно із Північним потоком, - ред.), і ми через такий досвід уже проходили... Я думаю, що нашим європейським партнерам ми уже доказали, що зможемо забезпечити надійне транспортування... Наразі ідуть приблизні розрахунки. Єдине, що я можу сказати - принаймні вдвічі ми зменшимо (тариф на транспортування, - ред.)», - зазначила Кривенко.

У липні Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" направила Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) пропозиції знизити тарифи на транзит газу.