ua en ru

НКРЕ може підвищити удвічі тариф на електроенергію для населення, – джерело.

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України може підвищити удвічі тариф на електроенергію для населення. Про це виданню "Комерсант-Україна" заявило джерело в НКРЕ.

"Ми вивчаємо можливість поетапного збільшення тарифу до економічно обгрунтованого рівня. Планується, що за перевищення встановленого порогу споживачі платитимуть близько 0,5 грн/кВт.год. Надалі тариф може бути збільшений до 0,75-0,8 грн/кВт.год", - сказало джерело видання.
Нагадаємо, раніше президент НАК "Енергетична компанія України" Петро Омельяновський повідомив, що економічно обгрунтований тариф повинен складати 0,84 грн/кВт.год.
Нагадаємо, 27 квітня член НКРЕ Леонід Дунайло заявив, що НКРЕ наприкінці травня отримає рекомендації Кабміну щодо підняття тарифів на електроенергію для населення.
За словами Л.Дунайла, зокрема, розглядається можливість диференційованого підходу при підвищенні тарифів. "Один із варіантів - встановлення граничної норми споживання на рівні 150 кВт.год. на місяць, в межах який тариф залишається без змін. Обсяг електроенергії спожитий понад цю норму буде сплачуватись за новим, підвищеним тарифом", - заявив Л.Дунайло. За його словами, зараз проект відповідного рішення знаходиться у профільних міністерствах. "В кінці травня мають прийти нам рекомендації", - уточнив Л.Дунайло. В свою чергу, заступник начальника управління цінової політики в електроенергетиці НКРЕ Руслан Кайдаш заявив, що поки що немає точної дати, коли можуть ухвалити рішення про підвищення тарифів. Він додав, що диференційований підхід дасть змогу підтримати соціально незахищені верстви населення. "75% домогосподарств споживають в місяць до 150 кВт.год. Тому їх можливе підвищення не торкнеться", - заявив Р.Кайдаш. Крім того, за підрахунками НКРЕ зараз тариф на електроенергію для населення покриває лише 28% витрат на її виробництво та постачання.
Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не підвищувалися з 2006 р. і становлять 24 коп./кВт.год.