ua en ru

НКРЕ змінила тарифні коефіцієнти для визначення тарифів, диференційованих за періодами часу.

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) змінила тарифні коефіцієнти для визначення тарифів, диференційованих за періодами часу. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Постановою НКРЕ від 30 вересня 2009 р. №1120 "Про погодження рішення Ради оптового ринку електричної енергії України від 25 вересня 2009 р. (підпункт 5.2.1 протоколу №22)" внесені зміни до Правил оптового ринку електричної енергії України, згідно з якими сума дотаційних сертифікатів та платіж ДП "НЕК "Укренерго" з 1 жовтня 2009 р. включається до складу оптової ринкової ціни рівномірно протягом кожної години доби. У зв'язку з цим, суттєво знизилось співвідношення між максимальною та мінімальною оптовою ринковою ціною протягом доби (до 1 жовтня 2009 р. співвідношення складало близько 4, а протягом жовтня 2009 р. - близько 1,5).

Постановою НКРЕ від 29 жовтня 2009 р. №1241 "Про погодження рішення Ради оптового ринку електричної енергії України від 28 жовтня 2009 р. (підпункт 7.2.1 протоколу №25)" внесені зміни до Правил оптового ринку електричної енергії України, згідно з якими збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію та платіж ДП "НЕК "Укренерго" з 1 листопада 2009 р. включається до складу оптової ринкової ціни рівномірно протягом кожної години доби, а сума дотаційних сертифікатів включається на інтервалі від Start до End. У зв'язку з цим, співвідношення між максимальною та мінімальною оптовою ринковою ціною протягом доби з 1 листопада 2009 р. склало близько 2,5.

У той же час, співвідношення пікової та нічної ставок тарифів, диференційованих за періодами часу залишається на рівні 7,2 - для тризонного обліку та 5,1 - для двозонного обліку.

Як зазначається в повідомленні прес-служби НКРЕ, Рада оптового ринку електричної енергії України зверталася до НКРЕ з проханням змінити з 1 листопада 2009 р. тарифні коефіцієнти, що застосовуються для визначення рівня ставок тарифів, диференційованих за періодами часу (підпункт 7.2.3 протоколу від 28 жовтня 2008 р. №25) з метою зменшення суми дотаційних сертифікатів для енергопостачальних компаній, які працюють за регульованим тарифом та постачають електроенергію споживачам, що розраховуються за тарифами диференційованими за періодами часу.

У зв'язку з цим НКРЕ змінила тарифні коефіцієнти для визначення рівня ставок тарифів, диференційованих за періодами часу, (встановлені постановою НКРЕ від 20 грудня 2001 р. №1241), наступним чином:

- тарифні коефіцієнти для тризонних тарифів, диференційованих за періодами часу: нічний з 0,25 на 0,35; піковий з 1,8 на 1,68;

- тарифні коефіцієнти для двозонних тарифів, диференційованих за періодами часу: нічний з 0,35 на 0,4; денний з 1,8 на 1,5;

Передбачається, що це дасть можливість запобігти масовому переходу споживачів від постачальників електроенергії за нерегульованим тарифом (ПНТ) до постачальників електроенергії за регульованим тарифом (ПРТ) і тим самим не допустити погіршення стану розрахунків на Оптовому ринку електроенергії та збільшення обсягів дотаційних сертифікатів. Навпаки, зазначені зміни дозволять зменшити суми дотаційних сертифікатів по споживачах, що розраховуються за електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу. Крім того, зазначені зміни дозволять зберегти конкурентні відносини між ПНТ та ПРТ.