ua en ru

НКРЕ затвердила порядок доступу до газотранспортної системи України

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), затвердила порядок доступу до єдиної газотранспортної системи України. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 19 квітня. Про це РБК-Україна повідомив голова НКРЕ Сергій Тітенко.

Він зазначив, що НКРЕ розробила і прийняла два документи - порядок доступу до ГТС і кваліфікації споживачів.

"На сьогоднішній день не були чітко визначені правила, яким чином постачальники газу мають право транспортувати газ мережами, наприклад, обленерго або "Укртрансгазу". Суть в тому, що теоретично транспортувати можна, але не було чітких правил кому і на яких умовах. Це давало можливість монополістам з транспортування газу пускати або не пускати в мережу інших суб'єктів газового ринку... Споживач не мав право вибору. Ми прийняли постанову і зараз її юстуємо. Зараз ми дали право вибирати постачальника газу. Це рішення про порядок доступу до єдиної газотранспортної системи України встановлює чіткі правила", - зазначив Тітенко.

За його словами, умовно рішення вступить в силу 10 травня. "Тепер все залежить від Мін'юсту", - додав Тітенко.

Зазначимо, пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що згідно з пояснювальною запискою до проекту постанови НКРЕ "Про затвердження порядку доступу до єдиної газотранспортної системи України", всі суб'єкти ринку природного газу будуть мати можливість отримувати на рівних і не дискримінаційних умовах послуги з транспортування, розподілу, зберігання, постачання природного газу та послуг з приєднання до газових мереж.

Крім того, згідно з проектом акта, для отримання відповідних послуг, кожен суб'єкт ринку природного газу повинен бути включеним до реєстру. Суб'єкт ринку природного газу має право і зобов'язаний укладати відповідні договори з ГСП, ГДП, ГТП та ГП.

При відсутності достатньої вільної пропускної потужності МГ та/або ГРМ, та/або мереж ГДП, вільного активного об'єму ПСГ для задоволення всіх заявок з транспортування, розподілу та зберігання газу пріоритет віддається:в першу чергу - суб'єктам ринку природного газу, які забезпечують потребу в газі населення, в другу чергу - суб'єктам ринку природного газу, які замовляють послуги на більш тривалий термін в порівнянні з іншими суб'єктами ринку природного газу.