ua en ru

На низькому старті: як Кабмін і Верховна рада готуються приймати держбюджет на 2019 рік

На низькому старті: як Кабмін і Верховна рада готуються приймати держбюджет на 2019 рік Депутати просять від прем'єра більше грошей у держбюджеті на 2019 рік (УНІАН)

Перед першим читанням депутати збільшили видатки проекту держбюджету на 2019 рік на 2,5 млрд гривень, запропонувавши уряду взяти більше грошей у Національного банку. У Раді також вказали Міністерству фінансів на кілька інших джерел, які дозволять збільшити доходи держскарбниці майже на 36 млрд гривень. Про те, як парламентарії домовляються з урядом про держбюджет і чому його треба прийняти якомога раніше – в матеріалі РБК-Україна.

Парламентський комітет з питань бюджету увечері в середу, 17 жовтня, рекомендував Верховній раді прийняти за основу і в цілому проект постанови про висновки і пропозиції до проекту держбюджету на 2019 рік. Вже у четвер депутати планують розглянути документ в залі. Прийняття постанови з висновками комітету – це, по суті, і є перше читання держбюджету.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав проект держбюджету "абсолютно реалістичним" і "повністю збалансованим", який "дає впевненість у стабільності та економічному зростанні в 2019 році". Але глава уряду дав зрозуміти, що він явно не в захваті від кількості додаткових правок до проекту, які надійшли від депутатського корпусу.

"Багато хто, особливо по абсолютно політичним причинам, починають критикувати проект, говорити, що це поганий бюджет. Але я точно знаю, що всі пропозиції, які хочуть додатково внести в бюджет, вони сьогодні більше, ніж, наприклад, бюджет Німеччини", - заявив Гройсман у середу, 17 жовтня.

За місяць після реєстрації проекту в парламенті від депутатів надійшло майже дві тисячі двісті поправок, прийняття яких обійдеться уряду в 2,2 трлн гривень. Це, звичайно, не порівняти з бюджетом Німеччини, але в два рази більше, ніж Кабмін запланував витратити у 2019 році. РБК-Україні раніше докладно писало про те, який держбюджет уряд вніс у парламент в середині вересня.

Бажання не відповідають можливостям

Частину депутатських поправок комітет все ж врахував, запропонувавши Кабміну розширити як дохідну, так і видаткову частину на 2,5 млрд гривень порівняно з урядової редакцією проекту бюджету. Саме на таку суму комітет запропонував збільшити надходження до держбюджету від Національного банку.

"Єдине збалансоване джерело - НБУ. За іншими джерелами доходів були пропозиції з податку на прибуток, дивідендів, акцизів, лотерей, букмекерської діяльності, податку на доходи фізосіб. Але за ними Мінфін потребує додаткових розрахунків", - пояснив РБК-Україна заступник голови бюджетного комітету Сергій Мельник (БПП). За його словами, сукупно всі ці джерела можуть збільшити доходи держскарбниці на 36 млрд гривень. Отже, з'явиться ресурс для фінансування депутатських "хотєлок", на які поки немає грошей.

Про те, що Міністерство фінансів дуже обережно підійшло до формування дохідної частини в бюджеті на наступний рік, свідчать дані розрахунки Рахункової палати. За оцінками аналітиків відомства, в уряду є можливість збільшити загальну суму доходів у проекті держбюджету як мінімум на 17,6 млрд гривень. Серед іншого, це можливо за рахунок податку на прибуток підприємств - на 13,2 млрд гривень, та акцизного податку з ввезених на України підакцизних товарів – на 4,4 млрд гривень.

Життя не за коштами

Які статті витрат запропонував збільшити бюджетний комітет?

Серед іншого, депутати домовилися про збільшення більше ніж на 620 млн гривень витрат на закупівлю ліків і медичних виробів для лікування серцево-судинних, онкологічних і онкогематологічних захворювань. На кілька мільйонів гривень парламентарії вирішили розширити витрати на лікування громадян за кордоном.

Збільшивши витрати на закупівлю медпрепаратів, депутати запустили руки в бюджет суспільного телебачення, скоротивши його більш ніж на 800 млн гривень. Тоді як, приміром, ініціативи скоротити витрати Національної поліції і Державної судової адміністрації підтримки в комітеті не знайшли, як, втім, і ідеї урізати розмір суми аграрних дотацій в одні руки.

На збільшення медичних витрат наполягла фракція "Блок Петра Порошенко". У середу це підтвердила представник президента у Верховній раді Ірина Луценко, пояснивши, що фракція буде голосувати за бюджет, але при цьому просить у цілому збільшити витрати до 1 млрд "на дитячу онкологію, онкогематології, на гемодіаліз та інсулін, підтримку хворих на цукровий діабет".

Очікувано члени комітету підтримали поправку про виділення 4,5 млрд гривень субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток. Як показала практика останніх двох років, наявність цієї субвенції вельми збільшує шанси прийняття бюджету за рахунок голосів мажоритарників. Гроші за цією програмою, як правило, розподіляються на округи депутатів, де освоюються через локальні проекти, як, наприклад, будівництво і ремонт шкіл, лікарень, доріг. Список проектів, на які розподіляють субвенцію, затверджує Кабінет міністрів за пропозицією депутатів.

Але здебільшого правки до проекту бюджету, що надійшли від місцевого самоврядування, в комітеті проігнорували. Як розповів РБК-Україна виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, на місцях просили збільшити обсяг освітньої субвенції шляхом перерозподілу додаткової дотації на освіту і медицину, а також змінити коефіцієнти у формулі розподілу субвенції. На освітню субвенцію додатково потрібно 5,4 млрд гривень і ще 1,7 млрд гривень – на медичну.

"Зараз йде реформа за приєднання сіл до міст обласного значення. У нас дванадцять міст провели такі об'єднання, в тому числі Житомир і Тернопіль. Коефіцієнт у формулі освітньої субвенції тепер не враховує жителів сільських територій, які приєдналися до міст. Це призводить до дефіциту коштів цих міст. Якщо це не виправити, інші міста не будуть об'єднуватися", - вважає Слобожан. Втім, поки це питання депутати залишили без уваги.

Час та гроші

Потенційний ризик для проекту держбюджету - заміна податку на прибуток податком на виведений капітал (ПнВК). У Раді зареєстрований президентський законопроект, яким передбачено введення ПнВК з наступного року. У Мінфіні кілька тижнів тому написали офіційного листа головы податкового комітету Ради Ніні Южаніній БПП), попросивши почекати з розглядом цього документа, принаймні, поки уряд не завершить переговори з МВФ.

Делікатність ситуації в тому, що на податку на виведений капітал наполягає президент Петро Порошенко, який пообіцяв бізнесу цю реформу. І співрозмовники видання в Раді не виключають, що це питання може стати каменем спотикання при розгляді бюджету, якщо уряд не погодиться з президентською ініціативою. Раніше Володимир Гройсман скептично висловлювався про введення ПнВК з наступного року. Крім того, проти такої реформи виступає МВФ, не розуміючи за рахунок чого українська влада зможе компенсувати бюджетні втрати після скасування податку на прибуток.

"Питома вага податку на прибуток в доходах бюджету занадто велика. Звичайно, там велика частка держави. Інвестиції в основний капітал підприємств потрібно стимулювати. Ідея правильна. Але чим компенсувати 92 млрд гривень?", - задається питанням Сергій Мельник.

Для уряду важливо не тільки не розбалансувати бюджет при узгодженні документа з депутатами, але і прийняти його якомога раніше. Від цього залежить, чи вдасться Кабміну домовитися про продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, який, за неофіційною інформацією, не готовий продовжувати фінансувати Україну до прийняття бюджету на 2019 рік.

За оцінками Сергія Мельника, цілком реально вийти на голосування в другому читанні і в цілому до 10 грудня. Однак нардеп не виключає, що під тиском МВФ і уряд, і парламент прискоряться і затвердять кошторис країни на наступний рік ще в листопаді. З цією думкою погоджуються і в інших фракціях.

"Вкрай важливо вкластися в строки для прийняття цього фінансового документа, тому що необхідно завершити його розгляд у другому читанні, можливо, ще до кінця листопада. Від цього залежить отримання траншу від МВФ, що дозволить нам стабілізувати економічну ситуацію в країні", - підтвердив РБК-Україна перший заступник голови фракції НФ Андрій Тетерук. За його словами, в "Народному фронті" будуть голосувати за бюджет в першому читанні, але очікують, що ті зауваження, які фракція запропонувала прем'єр-міністру, будуть взяті до уваги при підготовці редакції тексту до другого читання.

Фракція "Радикальна партія Олега Ляшка" також планує голосувати за проект бюджету в першому читанні. "Щоб не голосувати за бюджет в першому читанні - це потрібно, щоб у ньому були взагалі неприйнятні речі. Там таких відвертих речей немає", - пояснив РБК-Україна позицію фракції нардеп від РПЛ Олег Купрієнко. При цьому він уточнив, що запропонований документ не є бюджетом розвитку і до другого читання "радикали" будуть ініціювати зміни, що стосуються "розвитку економіки і підвищення соціальних стандартів".

У "Самопомочі" поки немає єдиної позиції з приводу голосування. Фракція повинна була визначитися безпосередньо в останній день перед голосуванням, повідомив у середу заступник голови фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв.

В "Опозиційному блоці" і "Батьківщині" не збираються підтримувати проект держбюджету у четвер. В обох фракціях з різкою критикою висловлюються про проект головного фінансового документа на 2019 рік. "Це бюджет поліцейської держави. І це бюджет, який не враховує інтереси та потреби українців, сформований під диктовку Міжнародного валютного фонду. Він не містить достатньо стимулів для підтримки і розвитку національної економіки, а тому не має перспектив для збільшення дохідної частини бюджету", - вважає Юрій Павленко (ОБ). Але, як уточнив нардеп, "Опоблок" підготував блок пропозицій до держбюджету, і якщо вони будуть підтримані, фракція може проголосувати за документ вже у другому читанні.

Співрозмовники видання в парламентській групі "Воля народу" стверджують, що більшість групи має намір голосувати за урядовий документ у першому читанні. Хоча і там бачать у проекті проблемні моменти. "У нас основна проблема наступного року - пік з погашення зовнішніх боргів та обслуговування кредитів, - пояснив виданню члени групи "Воля народу" Сергій Лабазюк. - Тобто 32% в держбюджеті на наступний рік має йти на обслуговування, це непідйомно для будь-якого бюджету. У той же час МВФ вимагає від нас дотримуватися режиму дефіциту бюджету".

У "Відроджені" ще не визначилися, як група буде голосувати за держбюджет у першому читанні. "Думаю, група буде приймати рішення завтра (в четвер, 18 жовтня, - ред.)", - сказав РБК-Україна член групи Валерій Писаренко.

За інформацією РБК-Україна, за станом на вечір середи в уряду не було мінімально необхідних 226 голосів, аби прийняти проект бюджету в першому читанні. За словами одного з впливових нардепів з президентської фракції, прем'єр-міністр особисто вів переговори з депутатами, щоб ті підтримали документ. "Ймовірно, прем'єр-міністр під тиском пообіцяє до другого читання врахувати всі побажання депутатів", - говорить джерело. В такому разі, прогнозує співрозмовник, голоси будуть, але підсумкова версія бюджету може не сподобатися МВФ.