ua en ru

Микола Лагун придбав 100% "Кредитпромбанку" за 1 дол

В п'ятницю Микола Лагун оголосив про покупку 100% акцій "Кредитпромбанку" всього за 1 дол. Вже через півроку він планує почати об'єднання установи з "Дельта Банком", в капітал якого перед цим вкладуть 200 млн дол. Міноритарні акціонери банку ще не підписали операцію, чекаючи, що покупець поверне хоч би частину від 400 млн дол., вкладених в "Кредитпромбанк". Про це пише "Комерсант-Україна".

"Договір про покупку 100% акцій "Кредитпромбанку" підписаний зі всіма акціонерами, - заявив Микола Лагун. - Ми вже поміняли менеджмент". Найбільшими акціонерами банку на 1 липня були кіпрські Kaluoma Holdings (47,78%), якими володіють 28 фінансових установ, зокрема ЄБРР; а також кіпрська Fintest Holding (28,72%) і ірландська Homertron Trading (23,5%), підконтрольні Віктору Нусенкісу і Геннадієві Васильеву. За словами пана Лагуна, він заплатив за банк 1 дол. і зобов'язався повернути іноземцям частину виданих ними кредитів. Головою правління "Кредитпромбанку" стане Віталій Масюра, що працював першим заступником голови ради директорів "Дельта Банку". Разом з ним в банк перейдуть ще два заступники голови, а голова правління "Кредитпромбанку" Віктор Леонідов стане радником нового голови, сказав Микола Лагун.

Він також відзначив, що домовився про "стратегічну співпрацю" з колишніми акціонерами - Віктором Нусенкісом і Геннадієм Васильевим - і планує кредитувати їх бізнес. "Я чекаю завершення узгодження операції в регуляторних органах до кінця січня, - сказав він.- Ми дали достатньо коштів для підвищення ліквідності "Кредитпромбанку". Питання його докапіталізації ми також вирішимо. Зараз необхідно зрозуміти, як швидко вийде забезпечити його синергію з "Дельта Банком". У I кварталі ми разом з Cargill збільшимо капітал "Дельта Банку" на 200 млн дол., після чого приєднаємо до нього "Кредитпромбанк". За даними НБУ, на 1 жовтня "Кредитпромбанк" займав 19-е місце по активах (12,55 млрд грн) з власним капіталом 2,12 млрд грн.

Читайте також: "Кредитпромбанк" вирішив збільшити свій статутний капітал на 30,8% - до 3,4 млрд грн