ua en ru

Микола Лагун купує у грецьких інвесторів український "Астра Банк" приблизно за 93 млн євро, - неофіційні дані

Співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун домовився про купівлю у грецьких інвесторів українського "Астра Банку" приблизно за 93 млн євро.

Співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун (на фото) домовився про купівлю у грецьких інвесторів українського "Астра Банку" приблизно за 93 млн євро. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

"Я знаю, що вони домовилися за 0,75 капіталу, але спочатку греки повинні збільшити капітал", - сказало джерело. Другий співрозмовник видання пояснив, що перед продажем 100% акцій "Астра Банку" грецький Alpha Bank внесе в капітал "дочки" її нерозподілений прибуток минулих років, яку греки вирішили не забирати як дивіденди. "Операцію повинні закрити або наприкінці цієї, або в кінці наступного тижня. Тоді вони випустять спільний реліз", - додав він. Третє джерело, що брало участь в переговорах, переконане, що угоду укладуть не раніше наступного тижня.

Микола Лагун і голова правління "Астра Банку" Михайло Власенко утрималися від коментарів. Керуючий партнер компанії FinPoint Сергій Будкін, який веде цю угоду, в різкій формі відмовився обговорювати її з журналістом видання. Президент "Альфа-банку" Олександр Луканов також не захотів спілкуватися, пославшись на конфіденційність переговорів. У грецькому офісі Alpha Bank на запит видання вчора не відповіли.

"Астра Банк", за даними Нацбанку, на 1 квітня 2013 р. займав 81 місце за активами (1,85 млрд грн). Його регулятивний капітал становив 1,17 млрд грн, а нерозподілений прибуток минулих років - 123,4 млн грн. Тобто після збільшення капіталу установи до рівня 1,3 млрд грн сума операції складе приблизно 973 млн грн - греки отримають близько 93 млн євро.

Для Миколи Лагуна це не перший досвід покупки банківських активів. У квітні цього року Лагун завершив придбання українського Swedbank. Незабаром він був перейменований в "Омега Банк".

У 2010 році бізнесмен отримав права на 3,1 млрд грн активів ліквідованого "Укрпромбанку" разом з зобов'язанням повернути рефінансування Нацбанку на 2,7 млрд грн і відсотки по ньому на 400 млн грн. Після цього в 2012 році "Дельта Банк" придбав частину роздрібного портфеля "Сведбанку", завдяки чому зміцнив позиції і піднявся з 18-го на 8-е місце за активами. Також був поглинений "Кредитпромбанк".

На даний момент Лагуну належать "Дельта Банк", "Кредитпромбанк" і "Омега Банк" (колишній Swedbank).

Крім цього Лагуну приписують контроль над створеною ним же першою українською колекторською компанією Credit Collection Group (CCG), страховою компанією "Брама Життя", відкритим (недержавним) пенсійним фондом "Дельта", кількома публічними інвестфондами, управління активами яких довірено КУА "Дельта-Капітал". Крім того, в 2007 році Лагун заснував мережу іпотечних супермаркетів "Т.О.Ч.К.А" і заснував девелоперську компанію "Європа", яка, як повідомляли ЗМІ, реалізує проект котеджного містечка "Олімпік-Park" під Києвом.