ua en ru

Нетаньяху планує подати закон про анексію Йорданської долини

Нетаньяху планує подати закон про анексію Йорданської долини Фото: Біньямін Нетаньяху (РБК-Україна)

Нетаньяху пообіцяв "застосувати суверенітет Ізраїлю" до всіх ізраїльських поселень на Західному березі

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що після виборів планує подати закон про анексію Йорданської долини на окупованому Західному березі річки Йордан. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Times Of Israel.

Повідомляється, що Нетаньяху "негайно анексує" Йорданську долину на окупованому Західному березі річки Йордан в разі переобрання.

"Одним з місць, де суверенітет може бути застосований одразу ж після виборів, є долина річки Йордан. Наступний уряд застосує суверенітет Ізраїлю в долині річки Йордан", - заявив Нетаньяху.

Потім він звернувся до виборців.

"Це демократія. Я нічого не зроблю без чіткого мандату. Тому я прошу мандат, щоб зробити те, що користується широким консенсусом, для визначення, нарешті, постійних кордонів Ізраїлю, обіцяючи, що Юдея і Самарія не перетворяться в Газу", - додав прем'єр.

Крім того, Нетаньяху пообіцяв "застосувати суверенітет Ізраїлю" до всіх ізраїльських поселень на Західному березі.

"Я хочу від вас чіткий мандат на застосування суверенітету Ізраїлю до всіх поселень", - сказав він.

При цьому Нетаньяху додав, що він зробить цей крок "після виборів" з поваги до адміністрації президента США Дональда Трампа і його мирного плану.

Зазначимо, що згідно з угодою 1993 року, Ізраїль і Палестина розділили Західний берег річки Йордан на окремі сектори. Ізраїль розглядає долину Йордану як життєво важливу для своєї безпеки територію і відмовляється поступатися контроль над цими землями в майбутньому врегулювання з Палестиною.

Нагадаємо, в квітні, перед парламентськими виборами в Ізраїлі, Нетаньяху також робив подібну заяву. Тоді він говорив, що в разі перемоги на виборах ізраїльський суверенітет буде розширено на частину єврейських поселень, розташованих на Західному березі річки Йордан.

Як повідомляло РБК-Україна, Нетаньяху пообіцяв поширити суверенітет Ізраїлю на всю Іудею і Самарію.