ua en ru

Непрозорість перегляду Енергетичної стратегії України викликає занепокоєння, - експерти

Провідні аналітичні центри неурядові організації та незалежні експерти стурбовані закритістю та непрозорістю перегляду Енергетичної стратегії України на період до 2030 р. Про це йдеться в зверненні Європейсько-українського енергетичного агентства до Президента України Віктора Януковича.

«Згідно з програмою економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава», дорученням Президента України від 22.08.2011 р. щодо запобігання негативному впливу на економіку України значного зростання ціни на імпортований природній газ, дорученнями Кабміну від 16.10.2010 р. № 56047/25/1-10, 15.02.2011 р. № 7805/0/1-11 передбачено оновлення Енергетичної стратегії України на період до 2030 р. Провідні аналітичні центри неурядові організації та незалежні експерти стурбовані закритістю та непрозорістю перегляду цього суспільно значущого документу і просять вжити необхідних заходів для належної співпраці з громадянським суспільством щодо прийняття стратегічних державних рішень», - йдеться в зверненні.

На думку експертів, участь громадян у прийнятті рішень, що стосуються соціально-економічного розвитку країни, є однією з найголовніших ознак правової держави, сталого громадянського суспільства та є базовим європейським принципом реалізації громадянських прав у здійсненні державної політики.

У зв'язку з цим, на думку аналітиків, необхідно:

оприлюднити головного розробника, виконавців, консультантів та склад робочих груп, що працюють над секторальними пропозиціями до проекту Енергетичної стратегії;

гарантувати участь неурядових організацій та незалежних експертів в оновленні Енергетичної стратегії, увівши їх до складу робочих груп;

оприлюднювати всі пропозиції, що надійшли та надходитимуть до проекту стратегії;

запропонувати публічне обговорення пропозицій до проекту стратегії на круглих столах із залученням неурядових організацій та незалежних експертів.