ua en ru

На непідконтрольних територіях Донбасу спостерігаються затримки зарплати, - ОБСЄ

На непідконтрольних територіях Донбасу спостерігаються затримки зарплати, - ОБСЄ Фото: Спостерігачі СММ ОБСЄ

На шахтах на контрольованій Україною території зарплати продовжують платити регулярно

Спостерігачі спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ відзначають затримки з виплатою зарплати на підприємствах, які розташування на непідконтрольних владі територіях Донецької і Луганської областей. Про це йдеться у звіті спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, оприлюдненому на офіційному сайті організації.

"У підконтрольному ДНР населеному пункті Сніжне (69 км на схід від Донецька), СММ зустрілася з директором заводу по виробництву устаткування для нафтової і газової промисловості. Він сказав, що завод, незважаючи на артилерійський обстріл в серпні минулого року, коли один працівник був убитий, як і раніше, функціонує. Однак на заводі зараз працевлаштовано всього 400 осіб, порівняно з 1 тис. робітників до конфлікту. Зарплати, додав він, не виплачувалися протягом 3-х місяців", - йдеться у звіті.

Крім того, як повідомляється, директор шахти "Білоріченська", яка знаходиться на підконтрольній ЛНР території в 31 км південно-західніше Луганська, розповів спостерігачам, що в червні 2014 р. шахта припинила поставки в райони, контрольовані українським урядом.

До конфлікту на шахті працювало 2,7 тис.співробітників. За словами директора, багато з них продовжують ходити на роботу, хоча роботи зараз не багато, але жоден з них не отримує зарплату протягом року.

У свою чергу директор Білореченської збагачувальної фабрики, яка витягує домішки з вугілля, розповів спостерігачам, що з міркувань безпеки припинила роботу життєво важлива для роботи заводу залізниця, що з'єднує завод з контрольованою урядом територією. А перед окупацією на заводі працювало 400-500 чоловік.

У той же час керуючий директор шахти в Тошківці, яка знаходиться на контрольованій українським урядом території (60 км на північний захід від Луганська) розповів спостерігачам ОБСЄ, що шахта як і раніше виконує одну-дві зміни на день (порівняно з трьома змами до конфлікту), а понад 300 робітників з 980 осіб, які тут працювали до конфлікту, працевлаштовані і отримують заробітну плату регулярно.

Крім того, як відзначають спостерігачі ОБСЄ, глава управління сільського господарства Свердловського району, який знаходиться на території так званої ЛНР (60 км на південний схід м. Луганськ), розповів спостерігачам, що в районі очікується хороший урожай, але ринки як на контрольованих українським урядом територіях, так і за кордоном недоступні.

Нагадаємо, місія ОБСЄ на цьому тижні поповнилася 17 новими спостерігачами.