ua en ru

Необхідно підвищувати захищеність приватної власності, в тому числі - іноземних інвестицій, - експерти

Своєчасне і ефективне регулювання готівкового та безготівкового валютного ринку Нацбанком, а також впровадження податкових пільг для нових інвестпроектів економічним блоком Кабміну з 1 січня 2013 р., дозволило в минулому році підтримувати інтерес іноземних інвесторів до України. Таку думку висловив директор напрямку ринків капіталу інвестиційної групи «Альтера Фінанс» Максим Шинкаренко

За словами експерта, для збільшення притоку інвестицій в 2013 р. уряду доведеться забезпечити зростання вітчизняної економіки. «Також необхідно підвищувати захищеність приватної власності, в тому числі і іноземних інвестицій. Слід розвивати фондовий ринок: створити вигідні умови для інституціональних і індивідуальних інвесторів. Потрібно і далі розвивати ринок сільськогосподарської землі», - вважає Шинкаренко.

У числі інших пріоритетних завдань Кабміну і Нацбанку, на думку фінансиста, в цьому році є розширення кредитування банками реального сектору економіки та зниження вартості корпоративних позик. «Уряд також має активно працювати над іміджем України як країни, де вигідно і легко вести бізнес іноземному інвестору», - вважає Шинкаренко.

На його думку, в 2013 р. більш всього іноземних інвесторів буде цікавити вкладення в ресурсовидобувні галузі (газ, нафта, ін), генерацію, сільське господарство, IT, великі інфраструктурні та логістичні проекти.

Серйозних зрушень експерти чекають у міру подальшого впровадження урядової програми імпортозаміщення. Однією з істотних її складових, як очікується, стане протидія відтоку капіталу з країни. «У міжнародній торгівлі, завжди існували схеми експорту та імпорту, предметом і метою яких є взаємовигідний оборот засобів і товарів», - зазначив юрист Goldblum and Partners Євген Чупахін.

Нагадаємо, за 9 місяців 2012 р. обсяг прямих іноземних інвестицій надійшли в Україну досяг 4,208 млрд дол. Географічна структура інвестицій: Кіпр - 28,6%, Німеччина - 14,1%, Нідерланди - 9, 6%, Росія - 7%.

Читайте також: Дефіцит платіжного балансу України в грудні 2012 р. виріс в 9 разів - до 838 млн дол., - НБУ (доповнення)