ua en ru

Необхідно визначитися з концептуальними принципами, на яких має бути побудований законопроект про лікування ув'язнених за кордоном, - нардеп

Необхідно визначитися з концептуальними принципами, на яких має бути побудований законопроект про лікування ув'язнених за кордоном, бо представлені на даний момент законопроекти таким принципам не відповідають. Таку думку сьогодні під час засідання робочої групи з питань підготовки законопроекту про лікування ув'язнених за кордоном висловив народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський.

«Наша позиція полягає в наступному: визначатися з концептуальними принципами, на яких має бути побудований законопроект, тому що всі представлені законопроекти цим принципам не відповідають. Тоді як саме на концептуальному підході і базуються наші пропозиції», - сказав він.

Він перерахував внесені пропозиції. «Перше: суд повинен мати оцінку комісії українських експертів-медиків про наявність важкого захворювання засудженого, яке неможливо вилікувати в Україні. Це відповідає духу і букві ст. 84 КК. Перелік цих важких захворювань є в загальному наказі Департаменту відбування покарань та МОЗ вiд 2000 р. Друге: іноземна клініка з визнаним медичним статусом, наприклад, начебто німецькою «Шаріте», повинна підтвердити наявність захворювання, яке неможливо вилікувати в Україні. І ця іноземна медична установа повинна взяти на себе зобов'язання лікувати засуджених людини. Третє: Україна повинна мати угоду про правову допомогу з тією країною, куди повинен поїхати хвора людина. Четверте: суд визначає термін , на який виїде хвора людина за кордон. І для цього потрібно підготувати два звернення. Перше - в пенітенціарну службу про те, скільки людей сьогодні знаходяться в місцях позбавлення волі і мають важкі захворювання. Адже варто врахувати, що закон треба приймати не під одну людину. І наступне - підготувати звернення до МОЗ - в міністерстві повинні сказати, які оптимальні строки для лікування важких захворювань», - сказав Журавський.

«Також ув`язнений в суді повинен дати зобов'язання, що після відстрочки ув`язнення, так званих канікул, він повертається додому для продовження відбування покарання. Наступне - перед тим, як відбути на лікування, засуджений чоловік або третя сторона повинна відшкодувати завдані збитки», - додав нардеп.

Крім того, на його думку, дія цього закону не має поширюватися на тих, хто скоїв тяжкі або особливо тяжкі злочини. «І щодо концептуальних моментів нового законопроекту - ми повинні передбачити, що робити з людиною, яка : не приступив до лікування; приступив, але ухиляється від лікування; пройшов лікування, але не повертається додому після лікування», - резюмував парламентарій.