ua en ru

Німецький Opel має намір закрити завод в бельгійському Антверпені до кінця 2010 р

Німецький виробник автомобілів Opel, що належить американському концерну General Motors (GM), зупинить виробничий процес на заводі в бельгійському м. Антверпені. Завод буде закритий до кінця 2010 р. через відсутність потенційних покупців даного активу, передає Associated Press із посиланням на керівництво німецької компанії, пише РБК. В той же час Opel все ще готовий розглянути нові пропозиції з купівлі бельгійського заводу, наголошується в повідомленні.
Про плани Opel закрити завод в Антверпені стало відомо ще в кінці 2009 р. на тлі значного спаду продажів автомобілів в Європі і серйозних збитків автовиробника. До теперішнього часу сама компанія, а також бельгійська влада прагнула зберегти завод, що забезпечує робочими місцями понад 2,5 тис. людей. Проте сторони так і не змогли знайти інвесторів, які б погодилися взяти участь в компанії.
На заводі Opel в Антверпені, відкритому в 1927 р., в кращі роки працювали близько 7 тис. людей. У зв'язку з глобальною фінансовою кризою штат працівників заводу скоротився майже на дві третини. Влада Бельгії з початку року спробували врятувати завод від закриття, запропонувавши Opel кредит в розмірі до 500 млн євро на оновлення потужностей, проте і ці заходи не дали результату.
Нагадаємо, 10 вересня 2009 р. рада директорів General Motors схвалила продаж 55% акцій Opel консорціуму, до якого увійшли канадські Magna International і російський Сбєрбанк. Передбачалося, що самому GM належатиме 35% німецькій компанії, а ще 10% акцій відійде співробітникам Opel. Проте 4 листопада 2009 р. GM повідомив, що не продаватиме Opel, мотивувавши відмову від операції ринковими умовами, що змінилися, і стратегічною важливістю Opel для бізнесу GM. Після операції, що зірвалася, з продажу Opel GM виплатив російській стороні компенсацію у розмірі 13 млн євро. Magna ж відмовилася від подачі позову проти американського концерну.