ua en ru

Німецький енергетичний концерн E.On планує продати газотранспортну компанію Open Grid Europe в травні 2012 р

Німецький енергетичний концерн E.On має намір продати Open Grid Europe - оператора найбільшої в Німеччині газотранспортної мережі - вже в поточному місяці. У результаті угоди німецький енергоконцерн може отримати кілька мільярдів євро, пише сьогодні німецька преса з посиланням на повідомлення фінансового директора E.On Маркуса Шенка. Переговори щодо продажу Open Grid Europe знаходяться на завершальній стадії, і юридично зобов'язуючі контракти можуть бути підписані протягом найближчих тижнів.

Представник E.On відмовився розкрити потенційних покупців Open Grid Europe, яку експерти оцінюють в 2-3 млрд євро, проте уточнив, що крім газотранспортної мережі компанія має намір продати бізнес по спалюванню сміття й переробки відходів Eon Energy from Waste, а також регіональний підрозділ Eon Westfalen Weser. Як зазначив Шенк, E.On має намір позбавитися від активів на загальну суму 15 млрд євро.

Зазначимо, що дочірня структура E.On Open Grid Europe, що займається експлуатацією газотранспортної мережі (що включає у себе лінійну частину довжиною приблизно 12 тис. км, а також 28 компресорних станцій), може зацікавити енергетичні компанії із Західної Європи, які прагнуть забезпечити себе російським газом.

E.On, як і інші енергетичні концерни Німеччини, сильно постраждав від рішення влади ФРН відмовитися від атомної енергії до 2022 р. слідом за аварією на японської атомної електростанції "Фукусіма", що викликала широкий громадський резонанс. Одним з наслідків цього рішення для E.On, як і для його конкурента RWE, стане різке зростання витрат на виробництво електроенергії при спаді збутових цін через повільне відновлення економіки і підвищення рівня енергоефективності.

Німецька компанія E.On є найбільшим в Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації Газпром, німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG. Чистий збиток (доступний для розподілу серед акціонерів) німецького енергетичного концерну E.On в 2011 р. склав 2 млрд 219 млн євро проти прибутку в 5 млрд 853 млн євро в 2010 р.